Liciteaza pentru manuscrisele lui Stefan Luchian

Sambata, 20 Aprilie 2013, ora 00:00
2198 citiri
Liciteaza pentru manuscrisele lui Stefan Luchian

Peste 30 de manuscrise si fotografii apartinand lui Stefan Luchian vor fi scoase la vanzare de catre familia pictorului, miercuri, 24 aprilie, intr-o licitatie organizata de casa Goldart.

Invitatul de onoare al licitatiei, Ion Caramitru, va lectura cateva dintre scrisori, considerate referinte culturale si sociale pentru perioada in care pictorul Luchian a trait.

"Scrisorile reprezinta corespondenta lui Stefan Luchian, dintre anii 1898-1899, adresata Ceciliei I. Vasilescu, prietena si eleva sa din Alexandria, cu care spera sa se casatoreasca", se arata in comunicatul casei de licitatii.

Potrivit documentului, "pictorul ii scrie Ceciliei despre primele manifestari ale bolii sale si modul in care ii este afectata munca, despre pierderea casei din Soseaua Kiseleff, despre tribulatiile vietii stundentesti si a celei prezente.

Gasim numeroase referiri la datele picturii sale: la expozitia deschisa pe 4 aprilie 1899 la Ateneu, impreuna cu Vermont si apoi amanarea acesteia 'pana azi 12 mai', la intentia de a lucra ceva pentru expozitia universala, la eforturile facute ca, in ciuda bolii care-l macina ('poate sa intru in vreun spital caci sunt prea bolnav, desi nu m-am plans la nimeni'), sa termine pictarea Catedralei din Tulcea ('tu stii ca avem aceasta lucrare inca din 1897, adica de doi ani si ar fi necinstit sa nu o sfarsim odata')."

In cadrul aceluiasi eveniment poti licita pentru o lucrare semnata de Stefan Luchian, din 1897-1899, care este considerata a fi o raportare la Cecilia Ionescu-Vasilescu.

"Lucrarea, ulei/panza, semnat stanga jos cu rosu-brun Lukian (1897-1899), provine din colectia Bujor Teculescu, Brasov, respectiv dintr-o colectie particulara importanta.

Tabloul are pe verso o autentificare olografa facuta de pictorul J. Al. Steriadi, cu urmatorul text: 'Panou decorativ. Doua fete tinere pe un fond roz cu flori, pictura in ulei pe panza, (semnat) lateral stanga jos, autentic de St. Luchian, J. Al. Steriadi, 18.XII. 949'", mai scrie in comunicat.

Lucrarea a participat la expozitia Luchian - Vermont, din 1899, cu nr. 89", se arata in comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#licitatie manuscrise Luchian, #licitatie 24 aprilie, #licitatii sfarsit aprilie , #Licitatii arta