Licitatiile saptamanii: Fotografii vechi, tablouri si manuscrise din perioada interbelica

Sambata, 19 Mai 2012, ora 00:00
4831 citiri
Licitatiile saptamanii: Fotografii vechi, tablouri si manuscrise din perioada interbelica

Licitatiile de saptamana viitoare iti aduc la indemana fotografii ale tramvaiului electric pe bulevardul Carol, din 1898, operele lui Gheorghe Petrascu dar si manuscrise din perioada interbelica.

Licitatia intitulata "Simfonie cromatica" este organizata de Casa de Licitatii Goldart pe 24 mai, la ora 19.00, la sediul sau din Bucuresti.

Pretul de pornire pentru lucrarile care vor intra in licitatia 88 se ridica, in total, la peste 180.000 de euro, potrivit directorului Goldart, Luminita Ghildus,

Vedeta licitatiei este lucrarea "Cortile D'Abazzia" de Gheorghe Petrascu, din colectia compozitorului Gheorghe Dumitrescu, al carei pret de pornire este de 50.000 de euro.

"Cortile D'Abazzia" - Gheorghe Petrascu

"Cortile D' Abazzia" de Gheorghe Petrascu este un ulei pe panza, de mari dimensiuni. Lucrarea provine din colectia compozitorului Gheorghe Dumitrescu, iar o varianta a acesteia este reprodusa in catalogul "Gheorghe Petrascu", tiparit de editura Meridiane, in 1970.

Lucrarea este o capodopera a pictorului roman, iar piese de asemenea dimensiuni apar rar pe piata.

"Chiar daca pretul este mare pentru aceasta perioada de criza, nu trebuie sa uitam faptul ca Petrascu se afla printre primii trei pictori romani cunoscuti atat in tara cat si peste hotare (alaturi de Tonitza si Grigorescu), iar opera sa nu trebuie devalorizata din cauza situatiei economice", a precizat Luminita Ghildus pentru Business24.

Daca esti pasionat de fotografie, vei putea achizitiona patru portrete executate in atelierul "Carol Szatmari", fotograf al Curtii Principelui Carol I, pretul de pornire fiind de 320 de euro. De asemenea, vei avea acces la o fotografie cu tramvaiul electric pe bulevardul Carol, din 1898, care va intra in licitatie pentru 160 de euro.

"Le client serieux" - Nicolae Darascu

Lista celor mai valoroase lucrari este completata de pictura "Le client serieux" de Nicolae Darascu, ce va fi scos la vanzare pornind de la 13.000 de euro. Opera este urmata de "Biserica in Valcov" de Stefan Popescu - 8.000 de euro.

"Biserica in Valcov" - Stefan Popescu

O alta opera care atrage atentia colectionarilor este "Bucatarie calugareasca" semnata de Stefan Luchian, lucrare ce a fost expusa vreme de decenii la Muzeul Colectiilor de Arta, din colectia Dona si care a fost retrocedata mostenitorilor acestuia. Pretul de pornire este de 7.000 de euro.

Licitatia este intregita de o interesanta oferta de manuscrise, fotografii si albume de arta.

Periodic, in cadrul licitatiilor Goldart, exista sesiunea de manuscrise, fotografii si albume de arta. De aceasta data, printre acestea se numara lucrari ale lui A.D. Xenopol - "Les Roumains. Histoire etat materiel et intellectuel" din 1908, Alexandru Vlahuta - "Rominia pitoreasca", din acelasi an, doua carti de povesti din perioada antebelica, datand din 1906, etc.

"O atentie deosebita trebuie acordata unui manuscris din condica manastirii Golia cu semnatura lui Ion Creanga, al carui pret de pornire este de 600 de euro.

La fel de interesant este si un documentul olograf semnat de Mihail Kogalniceanu, care va intra in licitatie pentru 400 de euro. Pentru suma de 500 de euro vor putea fi achizitionate cinci volume din lucrarea " Noul Erotokrit" de Anton Pann", a adaugat Ghildus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#licitatie Goldart, #lucrari licitate Goldart, #picturi licitatie Goldart , #Licitatii arta