Licitatiile lunii martie: Tonitza, Grigorescu sau Pallady, in oferta Goldart si Artmark

Sambata, 03 Martie 2012, ora 00:00
4873 citiri
Licitatiile lunii martie: Tonitza, Grigorescu sau Pallady, in oferta Goldart si Artmark

Arta ramane o achizitie "in trend" si in luna martie. Casele de licitatii din Bucuresti se intrec oferte pentru iubitorii de arta: Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Nicolae Grigorescu si Theodor Pallady sunt cateva din numele pe care "poti pune mana", in luna martie.

Doua dintre evenimentele de la inceput de primavara vor avea loc in 15 si 22 martie, iar Goldart si Artmark te asteapta cu oferte dintre cele mai variate: obiecte pentru colectia ta, pentru casouri sau, pur si simplu, obiecte pentru sufletul tau.

Licitatia Goldart, "Bucuria figurativului", 15 martie

La mijlocul lui martie, Casa de Licitatii Goldart propune colectionarilor o licitatie cu nume de marca ale plasticii romanesti. Vor fi prezente pe simeze lucrari semnate de Rudolf Schweitzer Cumpana, Nicolae Vermont, Petre Iorgulescu Yor, Aurel Baesu, Jean Cheller si Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, pentru a nu aminti decat o mica parte dintre autori.

Jean Cheller - "Vas cu flori"

O mentiune aparte merita a fi facuta in privinta celor doua lucrari de Maxy. Afirmat in pictura romaneasca ca un reprezentant de marca al avangardei, al carei principal promotor al constructivismului a fost, Maxy dovedeste in lucrarile figurative - asa cum sunt "Mestesugari" si "Modelul"- incontestabile virtuti de colorist, dobandite dinspre curentul fovist.

Desi despartite de patru decenii de creatie, portretele de tineri din licitatia Goldart, semnate de Corneliu Baba pastreaza in comun excelenta desenului, expresivitatea chipurilor infatisate si monumentalitatea punerii in pagina.

O pisea de exceptie este si LOLITA de Marcel Guguianu, sculptura in marmura de mari dimensiuni, reprodusa in cataloage si cu participari in expozitii, al carei pret de pornire este estimat la 12.000 euro.

"Natura statica" de Petre Iorgulescu Yor, lucrare ce a participat la Salonul oficial din 1926, este oferita in licitatie pentru suma de pornire de 7.000 euro.

Petre Iorgulescu Yor -"Natura statica"

Licitatia din 15 martie cuprinde si o sectiune de carte veche si albume de arta, atat de folositoare colectionarilor si investitorilor in arta.

Expozitia lucrarilor din licitatie va putea fi vizitata incepand cu data de miercuri 7 martie, la sediul Goldart din Calea Dorobanti 12.

Licitatia de Primavara Artmark, 22 martie

In cel de-al patrulea an consecutiv, Licitatia de Primavara propune peste 200 de loturi, cu opere ale celor mai apreciati artisti romani din ultimele doua secole, de la Nicolae Grigorescu si Theodor Pallady, la Ion Tuculescu si Horia Bernea.

Vedetele licitatiei sunt reprezentate de doua picturi semnate de Nicolae Tonitza, apartinand perioadei de apogeu a operei sale, unele dintre ultimele de asemenea anvergura aflate inca pe piata de arta.

"Trei frati (copiii pictorului)" (pret estimat 100.000 - 200.000 de euro), realizata in aprox. 1920-1922, care provine dintr-o colectie privata din Franta

Nicolae Tonitza: Trei frati (copiii pictorului)

Cea de-a doua opera este "Nud cu spatele" (lucrare estimata la 70.000 - 120.000 de euro), datand din 1928-1929, expusa public intr-o expozitie din epoca si inclusa apoi intr-o importanta colectie privata bucuresteana.

Nicolae Grigorescu, vedeta licitatiilor romanesti de arta, este din nou intr-o licitatie Artmark cu o opera caracteristica pentru faza maturitatii sale artistice, considerata a fi intre 1888 si 1905, cand a lucrat mai ales la Campina si Posada. "Care cu boi la asfintit" (estimat la 60.000 - 120.000 de euro) reia unul dintre cele mai cunoscute subiecte ale artei lui Grigorescu, pe care artistul il abordeaza de fiecare data cu spontaneitate.

Nicolae Grigorescu "Care cu boi la asfintit"

Grupate in mod traditional in sase sectiuni, operele Licitatiei de Primavara reprezinta unele dintre cele mai desavarsite realizari artistice afiliate curentelor majore din arta romaneasca: Academism, Romantism si Traditionalism, Impresionism si Postimpresionism, Arta Moderna, Avangarda si Expresionism, Postmodernism, Neoavangarda si Contemporana.

La acestea se adauga sectiunea Tezaur, care include capodopere de prestanta muzeala, semnate de maestrii picturii romanesti.

Unele dintre opere se afla pentru prima data in expunere publica. Dintre acestea le mentionam pe cele semnate de Rudolf Schweitzer-Cumpana, Dumitru Ghiata, Nicolae Tonitza, Jean Alexandru Steriadi, Stefan Luchian, Francisc Sirato, Nicolae Darascu, Camil Ressu, Gheorghe Petrascu, Iosif Iser, Alexandru Ciucurencu sau Sorin Ilfoveanu.

Licitatia de Primavara va avea loc marti, 20 martie 2012, la J. W. Marriott, Grand Ballroom, la ora 19:00.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#licitatiile luni martie, #licitatii Armark martie, #licitatie Goldart martie , #Licitatii arta