Licitatiile din luna februarie: Artmark te asteapta la Pullman si Hilton

Sambata, 11 Februarie 2012, ora 00:00
3775 citiri
Licitatiile din luna februarie: Artmark te asteapta la Pullman si Hilton

Casa Artmark pregateste trei licitatii in luna februarie, evenimente in care vei avea ocazia sa achizitionezi lucrari semnate de Tonitza, Vermont sau Iser. Daca esti pasionat de bijuterii si arta decorativa, Artmark a rezervat una din seri special pentru tine si preturi pe masura.

"Pentru toate aceste trei zile, cuvantul de ordine ar fi: accesibilitate. Peste 60% din loturi au preturi sub 500 euro", a declarat Valeriu Sangeorzan, director de Comunicare al casei de licitatii Artmark.

"In 21 si 22 februarie, la hotel Pullman, incepand cu ora 19.30 a fiecarei seri vor avea loc Licitatiile de Martisor. Prima seara aduce in atentia publicului 172 de picturi si sculpturi. Aici vor fi prezentate lucrari semnate de Tonitza, Grigorescu, Petrascu, Pallady, Vermont, Mutzner, Bancila sau Iser", spune Sangeorzan.

Seara a doua propune o extraordinara colectie de bijuterii si arta decorativa, in total 161 de obiecte. Cea de-a treia zi, 23 februarie, aduce publicul la hotel Athenee Palace Hilton unde, incepand cu ora 19.30, se va desfasura Licitatia de Postmodernism si Contemporana, dar si Cinema Memorabilia impovarata de surprize, sustine reprezentantul casei de licitatii.

"Arta este domeniul care reuseste sa isi bata joc de criza financiara mondiala. Vazuta ca o investitie, cu un randament mediu anual de 27,4%, bagajul estetic si istoric raman cuvintele de ordine pentru licitatiile de arta" a spus Valeriu Sangeorzan, intr-un interviu acordat Business24.

Potrivit oficialului Artmark, sunt oameni pentru care implicarea in piata de arta reprezinta o stare de spirit, o atitudine. "Calitatea si estetica au sigur rolul lor, dar si certitudinea ca exista aceasta alternativa investitionala. Apare mai nou si dorinta de protectie financiara exprimata de un public cu castiguri decente, dar deloc spectaculoase".

Care sunt regulile unei licitatii de arta?

Pentru un novice in licitatiile de arta regula cea mai important este sa se informeze (...). Sa se informeze din surse profesioniste. Trebuie sa stie exact de ce, cum si cand sa se implice intr-o licitatie. Recomand astfel un nou site care va fi activ incepand probabil cu data de 20 februarie 2012: AlegeArta.

Care sunt cele mai licitate obiecte din Romania?

Desi la nivel mondial, obiectele de arta, in toate formele, de monede, pana la carti sunt la mare cautare de catre colectionari, in Romania arta de patrimoiu ramane preferata.

Cert este insa ca recordurile de valori sunt obtinute pentru arta plastica, in special pictura, drept dovada top 5 cele mai scumpe opere licitate in 2011 sunt toate tablouri.

Topul 5 al Casei Artmark coincide si cu cel al pietei de arta din Romania. Acestea sunt Nicolae Tonitza, "Nud in iatac" - 290.000 de euro; Nicolae Grigorescu, "Fata cu margele rosii" - 270.000 de euro; Nicolae Grigorescu, "Ciobanas pe valea Doftanei" - 250.000 de euro; Nicolae Grigorescu, "Tarancuta cu fuior pe cale" - 250.000 de euro; Nicolae Grigorescu, "Carciuma la Rucar" - 230.000 de euro.

Cum se arata piata de arta din Romania, in 2012?

Anul 2012 pastreaza tendinta din 2011, an cu un real succes pentru profitul caselor de licitatii, dupa ce oamenii de afaceri au inceput sa vada in arta o investitie sigura.

Exista estimari care arata eventuala o dublare valorilor obtinute in 2012, fata de anul trecut. Eu nu sunt atat de optimist. Cred ca va exista o crestere, intr-adevar, dar mai ponderata si mai trainica.

Cum este privita Romania, pe piata de arta?

As spune ca majoritatea licitatiilor noastre tematice cocheteaza cu ideea de inedit. Le amintesc doar pe cele mai recente: "Romania Regala" si "Epoca de Aur". Ele ne-au plimbat imaginea pe intregul mapamond

Cele mai scumpe au fost: Iac de bronz, statueta de protocol facuta cadou lui Nicolae Ceausescu de catre Mao Tsedong in anii '70, 12.000 de euro, o pereche de porumbite din argint aurit si emailat, daruita lui Nicolae Ceausescu de catre sahul Iranului Reza Pahlavi, 7.500 de euro. Tot printre cele mai scumpe se numara si tabloului lui Constantin Artachino, "Scanteia", 4.000 de euro, sau blana de tigru, din 6 piese, cadoul de protocol primit de cuplul Ceausescu, 4.000 de euro.

Pentru licitatia Avagarda si Expresionism organizata la inceputul anului top 3 cele mai scumpe lucrari au fost Victor Brauner, "Portret pentru mai tarziu (Poetul Ion Minulescu)", 75.000 euro; Nicolae Tonitza, "Indurerata (ciclul "Orfanii")", 55.000 euro si Max Herman Maxy, "Constructie umana", 44.000 euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#licitatii Artmark, #piata arta romania, #cele mai scumpe tablouri Romania, #licitatii Romania , #Licitatii arta