Licitatiile de arta au scazut in ultimii doi ani

Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 17:36
1290 citiri
Licitatiile de arta au scazut in ultimii doi ani
"Petite danseuse de quatorze ans", de Degas/ Sursa: .cyberpresse.ca

Casa de licitatii, Christie's International a inregistrat cel mai scazut nivel de vanzari din ultimii doi ani, la licitatia sa de opere de arta moderna si impresioniste de marti de la New York.

La licitatia de marti, Christie's a vandut opere de arta in valoare de 140,8 milioane de dolari, dupa ce initial estimase vanzari intre 211 si 304 milioane de dolari. In jur de 38% din loturile sale au ramas nevandute in cadrul licitiatiei, o parte din ele constituind piese importante de arta, informeaza Bloomberg.

Printre marile capodopere ramase fara ofertanti, s-a numarat portretul iubitei lui Picasso, semnat de artist in 1935 si estimat la peste 12 milioane de dolari.

De asemenea, desi statuita lui Degas a fost vanduta pentru 11,6 milioane de dolari in 2000, la o licitatie organizata de Sotheby's, marti, statuia nu a primit nicio oferta.

Nici pictura lui Henri Matisse care infatiseaza o femeie intr-o haina de purpura nu a fost vanduta, desi initial, inainte de licitatie, opera fusese estimata la un pret de peste 4 milioane de dolari. Un alt esec l-a reprezentat pictura lui Giacometti, "Femme de Venise VII", estimata la peste 10 milioane de dolari si ramasa nevanduta.

Relativ la incasarile scazute ale casei de licitatii, seful departamentului de arta moderna si impresionista al Christie's International, Thomas Seydoux, a declarat ca nu se poata da vina pe pietele financiare, explicand ca esecul se datoreaza estimarilor prea agresive.

Chiar daca au ramas cu opere de valoare nevandute, licitatia de ieri a inregistrat si oferte bune, chiar duble fata de estimarile precedente licitatiei.

Cea mai scumpa vanzare a casei de licitatii a fost reprezentata de o pictura de Max Ernst din 1941, care a fost cumparata la pretul de 16,3 milioane de dolari, mai mult decat dublul sumei estimate.

Panzele suprarealiste, care au devenit recent foarte populare printre colectionari, au reprezentat 4 din cele mai bune 10 produse vandute.

Dintre tablourile suprarealiste vandute la licitatie, o pictura din 1941 a pictorului belgian Paul Delvaux, a fost achizitionata la pretul de 6,6 milioane de dolari, iar tabloul celebrului Rene Magritte, care infatiseaza un pahar cu apa balansandu-se in varful unei umbrele a fost vandut pentru 10,2 milioane de dolari, cu un milion peste pretul estimat.

Un alt succes remarcabil al licitatiei Christie's a fost tabloul reprezentand chipul unei femei distorsionat de plans, semnat de Picasso si vandut la 5,1 milioane de dolari, dublu fata de estimarile anterioare licitatiei.

#licitatie New York, #licitatie arta moderna impresionista , #Licitatii arta