Licitatiile de arta ajung in online: Christie's vinde pe Internet tablourile lui Warhol

Sambata, 23 Februarie 2013, ora 14:34
1967 citiri
Licitatiile de arta ajung in online: Christie's vinde pe Internet tablourile lui Warhol

Peste o suta de tablouri, fotografii, schite sau tricouri imprimate realizate de fondatorul curentului pop art Andy Warhol vor fi disponibile intr-o licitatie on-line organizata de cunoscuta casa de licitatii Christie's.

Christie's va vinde, pentru prima data pe internet, in parteneriat cu Fundatia Andy Warhol, 125 de opere ale artistului, inclusiv pictura cu celebra conserva de supa Campbell, a anuntat casa de licitatii, conform Mediafax.

Pretul estimativ de plecare variaza de la 400 de dolari la 600 de dolari pentru o mica litografie care reprezinta o pisica si de la 50.000 de dolari la 70.000 de dolari pentru opera cu celebra cutie de supa.

"Aceasta vanzare online va deschide pentru toata lumea accesul la opera lui Andy Warhol, de o maniera foarte democratica si coerenta cu obiectivele fundatiei noastre", a declarat presedintele Fundatiei Warhol, Joel Wachs.

In cazul unei supralicitari, clientii sunt preveniti imediat prin e-mail sau prin telefon.

Aceasta prima serie de licitatii online va fi urmata si de altele in 2013. Incasarile vor fi donate Fundatiei Andy Warhol, care sustine financiar numerosi artisti si asociatii artistice cu scop non-lucrativ.

Aceasta fundatie, infiintata in 1987 la moartea artistului american (1928-1987), are misiunea, conform testamentului acestuia, de "a face sa evolueze artele vizuale".

Fundatia a anuntat, in septembrie 2012, ca va vinde anumite opere ale lui Warhol pe durata a mai multi ani, pentru a putea sa isi indeplineasca obiectivele.

O prima licitatie organizata de casa Christie's, la New York, organizata in noiembrie 2012, a generat incasari de 17,07 milioane de dolari.

Andy Warhol a fost un exponent de marca al miscarii pop art, a carei inflorire s-a petrecut in anii '60, si a devenit celebru cu imaginile actritei Marilyn Monroe si reclamele pentru cutiile de supa Campbell. Artistul a incetat din viata in 1987, la varsta de 58 de ani, in urma unor complicatii aparute dupa ce a fost supus unei operatii de eliminare a unor calculi biliari.

#licitatii arta online, #licitatie online Christies, #licitatie tablouri Warhol, #vanzare tablouri online , #Licitatii arta