Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bilantul celor sase licitatii tematice Artmark, cu vanzari totale de 850.000 euro

Bilantul celor sase licitatii tematice Artmark, cu vanzari totale de 850.000 euro


Maratonul de sase licitatii tematice organizate de Artmark a adus rezultate care dovedesc interesul colectionarilor romani pentru arta: au fost vandute 264 de loturi, in valoare totala de 815.135 de euro, cu o rata de adjudecare medie de 81% din numarul loturilor.

Licitatia de Capodopere din Colectii Importante a adus cel mai mare total pentru sesiunea de licitatii, peste 300.000 de euro. Licitatia de Postmodernism si Contemporana a realizat cea mai mare rata de adjudecare din valoarea maxima estimativa a loturilor, 98.

In cadrul Licitatiei de Art Nouveau, Romantism si Biedermeier s-a obtinut pretul maxim al sesiunii din aprilie, odata cu vanzarea picturii de Stefan Luchian, "Dupa baie", la valoarea de 85.000 de euro.

Licitatia de Capodopere din Colectii Importante a inclus cele mai valoroase opere de arta ale sesiunii de licitatii Artmark, adjudecate in proportie de 100%.

Dovedind apetitul colectionarilor si investitorilor pentru creatii care apartin maestrilor picturii romanesti, licitatia a realizat un total de 316.050 de euro, situat in jumatatea superioara a intervalului estimat. Lotul principal al licitatiei, pictura "Debarcader pe Sena, dinspre Belleville" de Theodor Pallady, a fost adjudecat cu 48.000 de euro, cel mai ridicat pret al serii.

Licitatia de Sculptura si Mobilier de Gradina a reusit rezultate bune pentru prima sa editie, obtinand un total de 42.170 de euro, dupa ce in prima parte, dedicata mobilierului de gradina, au fost adjudecate 85% dintre loturi.

Ultima provocare a primei seri, Licitatia de Postmodernism si Contemporana, a avut cea mai buna rata de adjudecare din valoarea loturilor, raportata la toate editiile precedente, vanzarile totale de 176.200 de euro reprezentand 98% din maximul estimat.

Au fost licitate 56 dintre cele 63 de loturi oferite, determinand totodata cea mai mare rata de adjudecare din numarul loturilor, pentru aceasta tematica de licitatii Artmark: 89%.

Preferatii licitatiei au fost si de aceasta data, clasicii contemporanei romanesti, printre care Corneliu Baba, al carui "Rege nebun", estimat la 4.000 - 8.000 de euro a obtinut 9.000 de euro si contemporanul sau, Alexandru Ciucurencu, autor al operei "Natura statica cu flori si pensule" estimata la 9.000 - 16.000 de euro, care a realizat cel mai mare pret al licitatiei, 19.500 de euro.

Operele primei licitatii, de Art Nouveau, Romantism si Biedermeier au fost adjudecate in proportie de 78%, aducand un total de 226.145 de euro. Cel mai important lot dintre cele propuse in licitatiile din aprilie, capodopera lui Stefan Luchian, din 1907, "Dupa baie", care a fost adjudecat cu 85.000 de euro, un record de autor pentru aceasta tehnica, in opera artistului.

Licitatia de Vinuri Rare a adaugat la vanzarile serii un total de circa 20.000 de euro, cu 23 de loturi vandute si o rata de adjudecare de 82%. Lotul care a obtinut cel mai mare pret a fost cel ce a inclus Colectia de 72 de sticle de vinuri albe frantuzesti de exceptie, Rothschild, Smith Haut Lafitte, Chassagne Montrachet si altele, adjudecat cu 4.600 de euro.

Ultima din sesiunea de licitatii Artmark, incheiata in 11 aprilie, a fost adresata, in premiera, pasionatilor de obiecte de factura militara si colectionarilor de antichitati. Licitatia a avut vanzari totale de 73.130 de euro, fiind adjudecate 87 dintre cele 138 de loturi propuse.

Cel mai spectaculos dintre acestea, masina de criptat "Enigma", folosita de armata germana in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, o piesa de muzeu, extrem de rara, a obtinut si pretul maxim al licitatiei, fiind adjudecata cu 21.000 de euro, intr-o competitie ce a pornit de la 10.000 de euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1894 ori