2012 un an promitator pentru coletionarii de arta: Cele mai importante lucrari licitate

Joi, 22 Martie 2012, ora 18:59
1799 citiri
2012 un an promitator pentru coletionarii de arta: Cele mai importante lucrari licitate

Pentru colectionarii de arta 2012 sa anunta un an promitator. Pe piata mondiala isi fac "simtita prezenta" lucrari ale unor artisti consacrati precum Cezanne sau Qi Baishi. Dupa primele licitatii din acest an trendul privind afinitatea iubitorilor de arta pentru lucrari provenind din secolele 17-18 se pastreaza, fiind considerata o investitii care va aduce beneficii financiare pe termen lung.

Aflati care sunt cele mai importante lucrari de arta licitate in 2012, potrivit Bornrich.

Cupa din coarne de rinocer, 270.000 de dolari

Coarnele de rinocer au devenit o marfa mai scumpa decat aurul. Pretul ridicat este considerat principala motivatie pentru braconaj, care a facut ca aceste animale sa devina specii pe cale de disparitie. Cu toate acestea, in arta, obiectele realizate din coarne de rinocer devin ranvnite piese de colectie. Cupa provenind din China dateaza din secolul 17. Piesa de arta a fost licitata cu 270.000 de dolari.

"Ecranele de aur"

Artistul de origine chineza, Qi Baishi a realizat lucrarea "Ecranele de Aur" in 1922, la instructiunile generalului Mantaro Watanabe din Armata Imperiala Japoneza. Lucrarile sunt realizate din aur, pe unul dintre cele doua lucrari fiind pictat un peisaj, iar pe celalalt modele de flori.

Tabloul Big family No.2, 3,2-4,5 milioane de dolari

Creat in 1993, tabloul face parte din seria Big Family, lucrari pe care artistul Zhang Xiaogang le-a realizat pe aceeasi tema. Opera de arta prezinta o familie formata din trei persoane. Pictura ramane una dintre cele mai reprezentative opere pentru Realism din arta chineza.

Sarbatoare Holi, 302.500 dolari

Pictura, realizata de artistul indian Bagta a starnit interesul pasionatilor de arta prezenti la licitatia organizata de casa Bonham. Lucrarea, inspirata de sarbatoare Holi a fost vanduta pentru de sase ori mai mult decat pretul estimat.

Jucatorii de carti, 250 de milioane de dolari

Cel mai scump tablou din lume a fost vandut statului Qatar pentru suma de 250 milioane de dolari. Desi vanzarea a avut loc anul trecut, pretul de achizitie al lucrarii "Jucatorii de carti" de Paul Cezanne a fost facut public recent de revista Vanity Fair.

Tabloul cumparat de familia regala din Qatar este unul din cele cinci pe acesta tema semnate de Cezanne, celelalte patru aflandu-se in colectii prestigioase precum cele de la Musee d'Orsay din Paris si Metropolitan Museum of Art din New York, potrivit Business Insider.

Tabloul a apartinut unui magnat grec George Embiricos, care a murit la sfarsitul anului trecut. Inainte de moartea sa, alti doi dealeri de arta, William Acquavella si Larry Gagosian i-ar fi oferit 220 milioane dolari pentru pictura, dar au fost refuzati.

Pana la lucrarea lui Cezanne, cea mai mare suma platita pentru o pictura in licitatie publica este de 106 milioane de dolari, pentru un portret de Pablo Picasso, al iubitei sale Marie-Therese, cumparat anul trecut de la casa Christie's.

#pictura antica, #tablouri pictura antica, #licitatii arta, #obiecte licitatii 2012 , #Licitatii arta