Un roman, Fotograful Anului la Sony World Photography Awards 2015

Vineri, 24 Aprilie 2015, ora 16:04
1724 citiri
Un roman, Fotograful Anului la Sony World Photography Awards 2015
Foto: © Cosmin Bumbut, Camera Intima, Winner, Professional, Architecture 2015 Sony World Photography Awards

Cosmin Bumbut a fost desemnat "Fotograful Anului" la sectiunea Arhitectura de juriul celei mai mari competitii de fotografie din lume, Sony World Photography Awards, editia 2015.

Cosmin Bumbut, fotograf profesionist din Bucuresti, a fost selectat dintr-un grup de peste 87.000 de participanti pentru a participa la categoria "Professional", sectiunea Arhitectura, cu seria sa numita "Camera intima". Lucrarea artistului roman prezinta o serie de imagini coplesitoare realizate in celulele a 35 de inchisori din Romania.

"Premiul de la Sony World Photography este cel mai important pe care l-am castigat pana acum. Ma bucur ca fotografiile din proiectul Camera intima au fost apreciate international, mai ales ca, din 2008, de cand am inceput aceasta serie, m-am intrebat cum va fi primita si inteleasa.

Camera intima este un spatiu destinat dragostei si tandretei, dar care anuleaza, in acelasi timp, ideea de intimidate," a declarat Cosmin Bumbut.

Seria de fotografii castigatoare va fi expusa in cadrul expozitiei Sony World Photography Awards 2015, din cadrul Somerset House, Londra si va fi publicata in catalogul Sony World Photography Awards 2015.

Fotograful roman va primi premiul si un echipament foto Sony de ultima generatie in cadrul galei de deschidere a expozitiei.

In cadrul aceluiasi concurs, fotograful american John Moore a castigat marele premiu L'Iris d'Or - Fotograful profesionist al anului, pentru lucrarea "Ebola Crisis Overwhelms Liberian Capital".

Moore este corespondent special pentru Getty Images si a lucrat in peste 70 de tari, primind in tecut "Medalia de Aur Robert Capa", dar si titlul de "Fotograful Anului" din partea Pictures of the Year International si a National Press Photographers Association.

Premiul lui John Moore consta intr-un echipament foto digital Sony de ultima generatie si 25.000 de dolari.

Despre Cosmin Bumbut si seria castigatoare

Cosmin Bumbut a fost implicat timp de 20 de ani in campanii de advertising si a colaborat cu reviste glossy precum Elle, Esquire si Marie Claire (www.bumbutz.ro). In prezent se concentreaza pe comunitatile marginalizate.

A publicat deja o serie care-i are in centru pe detinutii romani, numita Bumbata, si o alta despre viata in Cuba, numita Cuba Continua. A participat la programul " The Rosalynn Carter Fellowship" si a lucrat la un proiect despre abuzurile asupra minorilor.

Pentru a intelege mai bine comunitatile care faceau subiectul lucrarilor lui, s-a mutat intr-o rulota in 2013 cu care a strabatut drumurile Romaniei.

"Uniunea Europeana a adus, in 2007, dreptul detinutilor de a primi vizite private.

Asta inseamna ca un detinut care este casatorit sau are o relatie poate primi, o data la trei luni, o vizita de doua ore intr-o camera separata din incinta inchisorii. In plus, daca un detinut se casatoreste in inschisoare, poate petrece 48 de ore in camera separata cu sotul sau sotia si are dreptul la o vizita pe luna in primul an de casatorie.

Am inceput proiectul in 2008 si acum am fotografiat toate camerele intime din toate penitenciarele din Romania (35 de penitenciare) ", a declarat Cosmin Bumbut.

Ajuns la cea de-a opta editie, concursul patronat de Sony prezinta cele mai bune fotografii contemporane dintr-un grup variat de domenii.

Sony World Photography Awards se adreseaza tuturor categoriilor de fotografi, de la cei recunoscuti la nivel global pana la tineri talentati.

Juriul este format din experti recunoscuti la nivel international, iar competitia ofera expunere nu doar pentru castigatori, ci si pentru cei aflati pe shortlist.

Editia din 2015 a Sony World Photography Awards a atras un numar record de 183.737 imagini propuse de concurenti din 177 de tari, confirmand astfel statutul de cel mai mare concurs de fotografie din lume.

#Cosmin Bumbut, #Camera Intima, #2015 Sony World Photography Awards , #Fotografie