Uita de tablouri! Colectionarii se bat acum pe cele mai bune fotografii

Sambata, 19 Noiembrie 2011, ora 00:00
2594 citiri
Uita de tablouri! Colectionarii se bat acum pe cele mai bune fotografii
Fotografii de milioane

Daca intentionati sa va investiti banii in arta, poate ca ar trebui sa uitati de clasicele tablouri si sculpturi si sa va orientati catre ceva mai nonconformist. In ultimii ani, vedetele licitatiilor au fost fotografiile, care au ajuns sa fie vandute pentru milioane de dolari.

Pentru cei mai multi dintre noi, fotografiile au doar valoare sentimentala, insa exista colectionari care sunt dispusi sa dea sume uriase pentru a intra in posesia unei imagini pe hartie. Iata cele mai scumpe fotografii vandute vreodata.

Locul 1 - "Rin II/Rhein II" - 4,3 milioane de dolari

Fotografia intitulata "Rin II/Rhein II"(1999), realizata de Andreas Gursky, a fost vanduta, luna aceasta, pentru suma de 4,3 milioane de dolari, devenind astfel cea mai scumpa fotografie din lume. Imaginea a fost scoasa la licitatie de casa Christie's la New York.

Gursky este cunoscut pentru peisajele sale largi, care nu necesita explicatii.

"Poate incearca sa ne faca sa intelegem ca nu traim doar intr-o anumita cladire sau intr-o anumita locatie, ci sa devenim constienti de faptul ca traim pe o planeta care merge cu o viteza uriasa prin univers", spune Andreas Gursky despre creatiile sale.

Locul 2 - "99 Cent II Diptych" - 3,34 milioane de dolari

Fotografia ii apartine tot lui Andreas Gursky si a fost vanduta in 2007 in cadrul unei licitatii organizate la Londra. Tranzactia s-a facut la categoria arta contemporana si nu la fotografie, ceea ce sugereaza ca modul in care este prezentata o opera de arta joaca un rol foarte important.

Aceasta a fost a treia oara cand artistul a daramat recordul din domeniu, Gursky fiind primul fotograf care a reusit sa obtina 3 milioane de dolari pentru o creatie, dar si primul care a reusit sa depaseasca suma de 2 milioane de dolari.

Locul 3 - "Clar de luna pe lac" - 2,92 milioane de dolari

Probabil ca Edward Steichen si-a muscat limba cand a vazut cat de aproape a ajuns fotografia sa de pragul de 3 milioane de dolari. Chiar si asa, "Clar de luna pe lac" ("The Pond-Moonlight") ocupa locul trei in topul celor mai scumpe fotografii, fiind vanduta cu 2,92 milioane de dolari in cadrul unei licitatii organizate in 2006, la New York.

Imaginea prezinta modul in care lumina lunii trece printre copacii si se reflecta in lac si pare a fi colorata, cu toate ca fotografiile color nu aparusera pe vremea lui Steichen.

Locul 4 - "Anonim (Cowboy)" - 1,24 milioane de dolari

Aceasta fotografie a lui Richard Prince a fost licitata pentru 1,24 milioane de dolari de casa Christie's din New York, in noiembrie 2005. A fost realizata pentru o reclama Marlboro in 1989.

Locul 5 - "Atena, Templul lui Jupiter" - 922.488 de dolari

Fotografia lui Loseph-Philibert Giraul de Prangey a fost vanduta pentru 922.488 dolari in cadrul unei licitatii organizate de Christie'sla Londra, in 2003.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cele mai scumpe fotografii, #top fotografii, #licitatie fotografie, #Andreas Gursky fotografie Rin , #Fotografie