O fotografie cu imigranti africani cu telefoane mobile sub lumina lunii castiga concursul World Press Photo

Sambata, 15 Februarie 2014, ora 15:43
1459 citiri
O fotografie cu imigranti africani cu telefoane mobile sub lumina lunii castiga concursul World Press Photo
Sursa foto: BBC

O fotografie care arata imigranti africani sub lumina lunii cu telefoanele mobile indreptate catre cer, in speranta de a prinde reteaua, a castigat titlul de 'Fotografia anului' la prestigiosul concurs de fotojurnalism World Press Photo, au anuntat organizatorii, transmite AFP.

Fotografia americanului John Stanmeyer, in care singura sursa de lumina sunt lumina lunii si ecranele mobilelor ridicate de cei porniti in cautarea unei vieti mai bune, a fost facuta in februarie 2013 pe o plaja din Djibouti, loc de tranzit al imigrantilor veniti din Somalia, Etiopia sau Eritreea.

Imaginea surprinsa de Stanmeyer 'deschide discutia asupra multor alte subiecte: tehnologie, mondializare, imigratie, saracie, alienare, umanitate', a declarat o membra a juriului, Jillian Edelstein. Mai mult, fotografia ii pune intr-o lumina diferita pe imigranti: acestia 'apar in atatea fotografii murdari si demni de mila, dar aceasta fotografie nu este atat romantica pe cat este de plina de demnitate', a apreciat la randul sau Susan Linfield, o alta membra a juriului prezidat de Gary Knight, de la agentia fotografica VII.

John Stanmeyer - care lucreaza pentru VII si a facut fotografia premiata pentru National Geographic - se concentreaza in activitatea sa indeosebi asupra nedreptatilor sociale, saraciei si drepturilor omului si a facut numeroase calatorii in Asia si Africa, unde a surprins mai ales ravagiile produse de tsunami si de razboiul civil din Sudan.

Juriul a ales din aproape 100.000 de fotografii inscrise in concurs de 5.754 de fotografi din 132 de tari, dintre care au primit recompense 53 de fotografi din 25 de tari, la noua categorii.

De mentionat ca intre fotografiile premiate se numara si una realizata in satul maramuresan Breb. Fotografia, care prezinta o familie locala strangand o capita de fan, a fost realizata in vara lui 2012 de fotografa de origine azera Rena Effendi si a obtinut locul trei la categoria 'Portrete observate'.

#concurs fotografie, #castigator concurs, #stanmeyer concurs , #Fotografie