Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Expozitie de fotografie ce reflecta cutremurul din 1977

Expozitie de fotografie ce reflecta cutremurul din 1977


Expozitia "35/77", ce reflecta cutremurul din 1977 in fotografii inedite, va fi deschisa in perioada 15 martie - 7 aprilie, la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) din Capitala, informeaza un comunicat.

MNIR anunta inaugurarea expozitiei temporare "35/77". 35 de ani de la cutremurul din 1977: fotografii inedite de ing. Marius Amarie".

Printre martorii consecintelor seismului si a eforturilor depuse pentru salvarea supravietuitorilor s-a numarat si fotograful Marius Amarie, care, la vremea respectiva, avea 17 ani si care a surprins, cu ajutorul aparatului sau, ceea ce se intampla in Bucuresti.

Sunt imagini terifiante, pline de durere, dar si imagini emotionante, din care reies solidaritatea oamenilor si speranta ca ceva sau cineva mai poate fi salvat. Fotografiile, facute cu un aparat Zenit E si pe care autorul le considera pierdute, au fost recent recuperate si sunt pentru prima data prezentate publicului, in expozitia deschisa la MNIR.

Pe 4 martie 2012 s-au implinit 35 de ani de la marele cutremur din 1977, un cataclism ale carui consecinte au fost teribile: 1.570 de morti, 11.300 de raniti, 32.900 de locuinte prabusite sau grav avariate, 35.000 de familii sinistrate, 763 de unitati economice afectate. Pagubele s-au ridicat la 10 miliarde de lei, echivalentul a peste 2 miliarde de dolari.

In Capitala au cazut sau au fost grav avariate 32 de blocuri si cladiri mari. Alte peste 130 de cladiri au fost afectate. Mormane de ruine au ajuns constructiile de la Lizeanu colt cu Stefan cel Mare, Continental - Colonadelor, Dunarea, Scala, Casata si Nestor. Sub daramaturile blocului de la Colonadelor si-au gasit sfarsitul: Toma Caragiu, Alexandru Bocanet, Doina Badea (impreuna cu sotul si cei doi copii), poeta Veronica Porumbacu, criticul Mihai Petroveanu, poetul Anatol E. Baconski si sotia sa.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 3095 ori