Olimpiada Culturala de la Londra: Cu ce se mandreste Romania

Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 19:28
2199 citiri
Olimpiada Culturala de la Londra: Cu ce se mandreste Romania

Peste 20 de evenimente se vor constitui intr-un adevarat festival romanesc in cadrul Olimpiadei Culturale de la Londra, de la sfarsitul lunii iunie, timp de doua saptamani, informeaza organizatorul, Institutul Cultural Roman (ICR).

Institutul Cultural Roman din Londra organizeaza 22 de evenimente in urmatoarele doua saptamani, ca prima parte a programului romanesc din timpul Olimpiadei Culturale. In cadrul programului romanesc din timpul Olimpiadei Culturale, unii dintre cei mai cunoscuti artisti romani vor fi prezenti in capitala Regatului Unit.

Sculptura romaneasca, premiata pe plan international

Arhitectul Vlad Tenu expune pana pe 3 august la Central Saint Martins (Granary Building). Lucrarea sa, o sculptura-instalatie intitulata "Complexitate minimala" este creata din 2.368 de bucati de aluminiu taiate cu laserul. Proiectul a castigat concursul de design si fabricatie digitala Repeat in 2010, organizat de Tex-Fab in Houston, Texas, fiind selectat dintr-o serie de 95 de propuneri, iar in 2012 a primit premiul pentru Divine Detail acordat de Architectural International Association din Houston.

Artistii Dan si Lia Perjovschi sustin ateliere timp de trei zile (27 - 29 iunie) la Wide Open School, la Hayward Gallery, unul dintre cele mai prestigioase spatii expozitionale din Londra. Este pentru prima data cand doi romani se alatura unui grup de o suta de artisti din peste 40 de tari pentru un proiect care isi propune sa abordeze problemele societatii contemporane. Dan si Lia Perjovschi se afla astfel alaturi de nume sonore ale artei contemporane internationale precum Tracey Emin, Thomas Hirschhorn, Isaac Julien, Aleksandra Mir, Song Dong si Marlene Dumas.

Poeta Doina Ioanid participa, timp de trei zile (28 - 30 iunie) la cel mai important festival de poezie din Marea Britanie, Poetry Parnassus, desfasurat la Southbank Centre, pe malul Tamisei.

Film si teatru romanesc, la Londra

"FLUX - Video Reconstruction of the Urban Perspective", un proiect al artistilor vizuali Ioana Marinescu si Tapio Snellman, ce documenteaza viata din carierele olimpice londoneze, va fi proiectat pe 1 iulie, pe una dintre cladirile-emblema din East End - Dray Walk Gallery, de la The Old Truman Brewery.

Doi Hamlet remarcabili dintre actorii care au interpretat acest rol, Ion Caramitru si Michael Pennington, sustin un recital extraordinar din poezia lui Shakespeare pe scena renumitului Kings Place pe 2 iulie.

Prima piesa romaneasca prezenta la Festivalul International de Teatru de la Londra in ultimii 20 de ani, "20/20" de Gianina Carbunariu, va avea reprezentatii pe 4, 5 si 6 iulie la Plathform Theatre.

Coregraful si regizorul Arcadie Rusu va sustine doua spectacole pe scena Big Dance Festival, cel mai mare eveniment londonez de gen, pe 5 si 7 iulie, in urma colaborarii cu English National Ballet.

Regizoarea Ioana Paun debuteaza la Theatre Royal Standford East (7 - 11 iulie), cu o montare provocatoare - "Muncitor Eng. Worker".

Programul evenimentelor romanesti din cadrul Olimpiadei Culturale de la Londra (21 iunie - 9 septembrie), intitulat ROlympics, este realizat in parteneriat cu importante institutii britanice - Southbank Centre, British Library, Opera Holland Park, Teatrul Regal Stratford East, Kings Place - si integrat marilor evenimente culturale londoneze - London Festival, Big Dance Festival, London International Theatre Festival, Poetry Parnassus, Wide Open School, London Festival of Architecture, River of Music, Thames Festival.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania Olimpiada Culturala Londra, #ICR Olimpiada Culturala Londra, #Olimpiada Culturala Londra 2012, #artisti romani Olimpiada Culturala , #Expozitii