Obiecte din primul avion al lui Aurel Vlaicu, expuse in sectorul 6

Duminica, 18 Noiembrie 2012, ora 15:46
4184 citiri
Obiecte din primul avion al lui Aurel Vlaicu, expuse in sectorul 6
Foto: Realitatea

Locuitorii din sectorul 6, dar si pasionatii de aviatie, au avut ocazia unica de a vedea, in cadrul unei expozitii la care a participat ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, piese originale ale primului avion construit de Aurel Vlaicu.

Expozitia este cu atat mai interesanta cu cat ea a fost organizata chiar pe terenul adiacent ruinelor fostului hangar in care aviatorul roman si-a construit primul avion numit Vlaicu I.

"Este uimitor faptul ca descoperim locuri uitate, care au o valoare si un simbolism aparte. Aici, Aurel Vlaicu si-a concentrat toata inventivitatea si capacitatea creativa. Sunt coplesit si onorat sa particip la un eveniment de care putini isi aduc aminte, inclusiv locuitorii din imprejurimi, eveniment prin care elitele romanesti au demonstrat ca sunt in aceeasi linie, in acelasi pas, in acelasi ritm cu celelalte elite la nivel mondial. Trebuie sa facem orice sa redescoperim aceste locuri, sa le repunem in valoare, pentru ca au o amprenta energetica si culturala aparte", a spus Corneliu Dobritoiu.

Expozitia, la care au participat in special oamenii care locuiesc cartierului Drumul Taberei, a adunat obiecte de o valoare inestimabila cum ar fi: elicea, motorul, o roata, volanul, poze originale, o macheta a avionului Vlaicu I, dar si diferite documente si schite.

Manifestarea omagiata pe ramasitele Arsenalului Armatei din Drumul Taberei a fost organizata cu ocazia implinirii a 130 de ani de la nasterea lui Aurel Vlaicu.

Cu acest prilej, au fost organizate proiectii video cu singurele imagini pastrate de a lungul timpului, iar pentru copii a fost amenajat un spatiu special in care au putut desena si construi machete de avion, dar au avut ocazia si de a auzi povesti interesante spuse de invitati de marca, specialisti ai aviatiei.

Mai multe institutii si-au adus contributia pentru ca aceasta expozitie sa poata fi realizata. Astfel, evenimentul a fost realizat cu sprijinul Muzeului Aviatiei Romane, Muzeului Militar, Federatiei Romane de Tenis de Masa si Asociatiei Cerdac.

In hangarul de pe terenul Arsenalului Armatei, Aurel Vlaicu a construit primul sau avion, Vlaicu I, cu care a zburat fara modificari in anul 1909, eveniment unic pentru aviatia mondiala.

#piese originale avion Aurel Vlaicu, #Aurel Vlaicu primul avion, #expozitie Aurel Vlaicu , #Expozitii