Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Baiadera, o poveste de un exotism aparte transpusa intr-un balet clasic pe scena Operei Nationale Bucuresti

Baiadera, o poveste de un exotism aparte transpusa intr-un balet clasic pe scena Operei Nationale Bucuresti


Opera Nationala Bucuresti prezinta duminica, 21 aprilie 2019, incepand cu ora 18:30, spectacolul de balet "Baiadera" de Ludwig Minkus.

Regia si adaptarea coregrafica poarta semnatura lui Mihai Babuska, iar scenografia a fost creata de catre Adriana Urmuzescu. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.

Creat in 1877 de catre Marius Petipa pe muzica lui Ludwig Minkus si pe un libret al coregrafului realizat impreuna cu Serghei Kudekov, povestea din "Baiadera" dezvolta o tema romantica, ce a insemnat in istoria baletului trecerea de la epoca romantica la epoca clasica.

Cadrul Vechii Indii era la moda in epoca. Petipa s-a inspirat din moda epocii, dar a folosit propria sa estetica. Daca pentru alcatuirea libretului a pornit de la poemulepic "Shakuntala" scris de poetul indian Kalidasa, "Regatul umbrelor" pare sa fi fost inspirat de ilustratiile lui Gustav Dore la "Paradisul" lui Dante.

Exotismul, fiintele supranaturale precum silfidele, umbrele, nemfele, se bucurau de mare popularitate, satisfacand gustul epocii pentru feminitate idealizata, fantastica, eterica.


(Video: Opera Nationala Bucuresti)

Coregraful Mihai Babuska, despre montarea de pe scena Operei Nationale Bucuresti:

"Baiadera este unul dintre cele mai frumoase si dificile balete clasice si merita din plin sa figureze in repertoriul companiilor din zilele noastre, desigur cu mici ajustari.

Am incercat sa scutur libretul de artificii si de lungimile inutile, respectand in mare parte coregrafia originala a lui Petipa. Am restrans baletul la doua acte, preocupandu-ma mai ales de dinamizarea pantomimei, altfel desueta, fara sa afectez coerenta povestii.

Finalul a cunoscut rezolvari diferite de-a lungul timpului, de la un coregraf la altul. Cel pentru care am optat eu este dat de esarfa ce strabate baletul ca un laitmotiv de la prima aparitie a Nikiei, facand legatura cu lumea de dincolo, ce in care il va atrage si reintalni pe iubitul ei Solor. Am conferit mai mult contur acestui rol masculin, neglijat in alte versiuni.

Am schimbat cateva centre de greutate, facand din Rajah personajul negativ principal si epurand excesele de razbunare ale celorlalte personaje. Am renuntat la clasicele tutuuri din dorinta ca intregul spectacol sa aiba un marcant iz indian.
"

Biletele se pot achizitiona de la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti sau online, la http://tickets.operanb.ro.

Sponsor oficial: Enel Green Power
Sponsori: Aqua Carpatica, Zarea, Leonidas
Parteneri: Artmark, Sansha
Partener de traditie: RFI Romania
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Romantic FM, Gold FM, Radio Seven, Marea Dragoste, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, Agerpres, Ziare.com, Business24, Raftul cu Idei

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 762 ori
Citeste mai multe desprespectacole Opera Nationala Bucuresti