Opere de arta plastica romaneasca, expuse la Londra la Olimpiada Culturala

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 16:37
3374 citiri
Opere de arta plastica romaneasca, expuse la Londra la Olimpiada Culturala

Mai multe lucrari de arta plastica romaneasca, de la mobilier urban si sculpturi din fan la un puzzle gigantic, vor fi amplasate in Londra, in cadrul Olimpiadei Culturale, putand fi vazute si pe parcursul Jocurilor Olimpice, care incep pe 27 iulie.

Programul romanesc derulat de Institutul Cultural Roman (ICR) de la Londra in cadrul Olimpiadei Culturale - "ROlympics" - continua cu expunerea unor lucrari inedite create de artisti romani in spatiul public londonez, dar si cu un eveniment muzical.

Lucian Nagy, unul dintre cei mai talentati saxofonisti ai momentului, va reprezenta Romania la festivalul de jazz River of Music, in sectiunea Saxophone Massive.

Desfasurat chiar pe malurile Tamisei, festivalul reuneste muzicieni din toate tarile reprezentate la Jocurile Olimpice.

Langa Turnul Londrei, in parcul Trinity Square Gardens, vor fi amplasate "Statiile Culturale" - compuse din trei piese de mobilier urban: statia literara, statia stiintifica si cea multiculturala. Realizate dupa un concept de Minodora Cerin si Mircea Margarit, aceste lucrari reprezinta o combinatie inedita de creativitate, informatie istorica si design si ii invita pe locuitorii si vizitatorii Londrei sa experimenteze un nou mod de relaxare in aer liber, in perioada 19 iulie - 12 august.

Statia literara invita la o calatorie imaginara alaturi de autori remarcabili, deopotriva romani si britanici: William Shakespeare, Charles Dickens, Virginia Woolf, Mircea Eliade, Tristan Tzara, Mihai Eminescu si multi altii. Pentru cei pasionati de matematica, mistere medicale si literatura SF, statia stiintifica este alegerea perfecta pentru a descoperi cum functioneaza Universul. Si pentru ca in Londra se vorbesc peste 300 de limbi, printre care bengaleza, hindi si cantoneza, statia multiculturala releva diversitatea comunitatilor care locuiesc aici.

Sculpturile din fan ale artistului Erno Bartha vor fi expuse in Victoria Park si London Pleasure Gardens, de pe 27 iulie pana pe 12 august. Realizate din fan organic, pe o structura metalica, instalatiile au trei metri inaltime si indeamna privitorul sa redescopere texturi si mirosuri din natura.

Tot in Victoria Park, in aceeasi perioada, londonezii si turistii se vor putea juca cu un puzzle gigant, interactiv, care dezvaluie imagini insiprate de Jocurile Olimpice. "PlayPoint Puzzle" a fost conceput de artista Miruna Amza si de arhitectul Liviu Zagan si este construit din 700 de piese.

Pe 25 iulie, va fi dezvelita sculptura Edgerunner (Alergator pe muchie) de Paul Neagu, in parcul Owen's Fields din cartierul Islington, in care a locuit artistul. Aceasta este prima lucrare de arta publica a unui artist de origine romana care va fi amplasata permanent in Londra.

Proiectele de arta plastica prezentate de ICR Londra la Olimpiada Culturala includ si instalatia lui Vlad Tenu, "Minimal Complexity", expusa pana pe 3 august la Festivalul de Arhitectura. Lucrarea - o sculptura-instalatie creata din 2.368 de bucati de aluminiu taiate cu laserul, care a castigat concursul de design si fabricatie digitala Repeat, organizat de TEX-FAB in Houston, Texas, a fost expusa de pe 25 iunie, intr-unul din spatiile de desfasurare a festivalului dedicat arhitecturii si designului - Granary Building, de la King's Cross.

#opere arta romanesti Londra, #romani Olimpiada Culturala Londra, #lucrari arta plastica Londra , #Arta plastica