Edith Piaf si Miles Davis, onorati printr-o serie speciala de timbre

Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 14:45
2005 citiri
Edith Piaf si Miles Davis, onorati printr-o serie speciala de timbre
Foto: Timbre Edith Piaf/ Sursa: hollywoodreporter.com

Cantareata franceza Edith Piaf si muzicianul american de jazz Miles Davis au fost onorati de posta americana printr-o serie speciala de timbre, "Forever Stamps", ce a fost lansata recent in Statele Unite.

Aceasta serie speciala va fi lansata si in Franta, in luna iunie, informeaza hollywoodreporter.com.

Timbrele din seria "Forever Stamps", puse in vanzare de posta americana cu 45 de centi fiecare, au fost realizate pe baza unor fotografii alb negru. Astfel, timbrul dedicat muzicianului Miles Davis reprezinta o fotografie realizata in 1970 de David Gahr, iar cel dedicat cantaretei Edith Piaf reprezinta un portret de studio.

Trompetistul american Miles Davis, supranumit "The King of Cool", a castigat opt premii Grammy pentru albume precum "Birth of the Cool", "Kind of Blue" si "In a Silent Way". Muzicianul american a primit si un premiu Grammy pentru intreaga cariera in 1990 si a fost recompensat cu Grande Medaille de Vermeil, care i-a fost decernata de municipalitatea din Paris, in 1989.

Povestea vietii artistului, care a luptat contra prejudecatilor rasiale si s-a confruntat cu dependenta de droguri, va fi adaptata pentru marele ecran intr-un lungmetraj biografic, regizat de George Tillman.

Edith Piaf, celebra pentru cantecul ei din 1946 "La Vie en Rose", este o veritabila legenda culturala a Frantei, iar piesele ei sunt cantate si in zilele noastre pe strazile din Paris.

Cantareata franceza Edith Piaf (1915 - 1963) a consacrat genul sansoneta. Numele adevarat al artistei era Edith Gassion, insa si-a luat pseudonimul "Piaf" (in argoul parizian inseamna "vrabie") cu ocazia debutului, in anul 1935. Inzestrata cu o voce capabila de nuante infinite si plina de dramatism, Edith Piaf a anticipat cu un deceniu sensul de rebeliune si neliniste care-i va caracteriza pe artistii intelectuali de pe "Rive gauche", din care vor face parte Juliette Greco, Boris Vian, Roger Vadim.

Edith Piaf a interpretat si roluri in cateva filme, dar succesul sau s-a datorat in special cantecelor ramase nemuritoare, ca "Milord", "Hymne a l'amour", "Les amants d'un jour", "La vie en rose". Dupa o perioada de depresie, provocata de moartea iubitului sau, pugilistul Marcel Cerdan, cantareata a devenit celebra pe plan mondial, gratie cantecului "Non, je ne regrette rien".

O serie intreaga de reprezentanti celebri ai genului muzical, precum Yves Montand, Charles Aznavour, Eddie Constantine, Georges Moustaki, au fost descoperiti si lansati de Edith Piaf.

#timbre Edith Piaf, #timbre Miles Davis, #timbre onoare artisti , #Arta media