"The Table of Power 2". Iti arata mesele de consiliu ale celor mai mari companii

Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 13:05
1904 citiri
"The Table of Power 2". Iti arata mesele de consiliu ale celor mai mari companii

Fotograful olandez, Jacqueline Hassink a lansat "The Table of Power 2", o carte-album, in care puteti vedea fotografiile salilor de consiliu ale celor mai importante companii din Europa.

Fotograful Martin Parr spunea despre cartea lui Hassink "The Table of Power", din 1996, in care fotografa surprinsese reuniunile de consiliu a 40 de companii multinationale, ca este una din cele mai importante carti fotografice ale secolului XX.

Noua sa carte "The Table of Power 2" reviziteaza companiile din 2009, vizand sa suprinda impactul crizei economice, scrie Reuters.

Hassink a discutat cu jurnalistii de la Reuters, despre noua sa carte.

Ati publicat "The Table of Power" acum 16 ani. Ce v-a atras la acest subiect si de ce ati revenit asupra lui ?

Am participat la un atelier de fotografie la Oslo, in 1993 si am fost rugata sa aleg o carte norvegiana si sa aleg un cuvant in jurul caruia sa lucrez. Am ales "masa" din cartea lui Ibsen, "Peer Gynt". Pornind de la acest cuvant, am proiectat o harta a orasului Oslo.

Ulterior, ideea s-a extins la crearea unei harti a Europei, realizata din fotografierea celor mai importante puncte de intalnire: mesele reuniunilor de sedinta ale celor mai mari corporatii din Europa.

Am vrut sa dezvalui centrele de putere economica, mesele unde se asezau managerii de top si de unde luau decizii de care depind milioane de oameni. In 2008, odata cu revenirea celei mai mari recesiuni mondiale din 1930, am decis sa mai arunc o privire asupra peisajului economic al Europei.

Ce reflecta mesele in afaceri si societate ?

Mesele simbolizeaza elementul central al societatii noastre. Ele sunt un simbol fascinant al modului in care ne organizam vietile private si publice. In interiorul familiei, mesele arata o ierarhie.

Tatal sta in capul mesei, mama sta cel mai aproape de bucatarie. In corporatii, masa de reuniune reprezinta un joc similar de putere. Directorii executivi stau de obicei in capul mesei ovale sau dreptunghiulare, sau in centru, daca vorbim de o masa rotunda. In mod ideal, ei au privirea indreptata spre intrare, acest loc fiind cel mai sigur din camera.

Cum s-a modificat valoarea acestor companii, fata de acum 16 ani?

Primele 40 de companii din Europa au venituri totale de cinci ori mai mari ca acum 16 ani. In plus, modificarile au intervenit in ceea ce priveste tehnologia. De asemenea, am remarcat lipsa scrumierelor si prezenta de tavi BlackBerry.

De ce ati decis sa includeti in proiect si banci si institutii financiare?

Din moment ce principalele banci si companii de servicii financiare au jucat un rol important in scaderea economiei, influentand astfel viata noastra, le-am inclus in carte, alaturi de multinationale.

Cartea "The Table of Power 2" a fost publicata la Hatje Cantz si a fost lansata pe piata pe 17 ianuarie in Europa, la pretul de circa 100 de euro.

#album foto, #Jacqueline Hassink, #Power Table, #foto consiliu companii , #Arta fotografica