Infrumuseteaza-ti incaperea cu ikebana, arta japoneza a aranjamentelor florale

Vineri, 02 Mai 2014, ora 00:00
7288 citiri
Infrumuseteaza-ti incaperea cu ikebana, arta japoneza a aranjamentelor florale

Filosofia japoneza si-a impus principiile in toate aspectele vietii acestui popor, iar arta nu a facut exceptie. Pana si aranjamentele florale sunt construite dupa un set de reguli stricte, numit ikebana, dar care amplifica prin rigoarea sa magia unei estetici delicate si plina de substanta.

Business24 te initiaza in tainele acestei arte si te invata cum sa alegi un aranjament ikebana care sa-ti umple incaperea de culoare si energie pozitiva.

Filosofia artei ikebana se refera la respectul fata de viata, prin armonizarea omului cu natura, explica Cristina Dumitrescu, artizana la Floraria Perfection.

"La origini, ikebana a fost impartita in trei mari scoli; conform stilului de viata si epocii in care traiau inititatorii, aceste aranjamente erau realizate dupa niste reguli foarte stricte, ceea ce le facea sa para foarte reci si simpliste.

In timp insa, traditia originala s-a adaptat vremurilor actuale, permitandu-i putin mai multa culoare si bogatie. Totusi, principiul de baza, care se refera la cele trei linii esentiale - cer-om-pamant se pastreaza si astazi, fiind obligatorii in ikebana", a povestit artista.

Model ikebana Floraria Perfection

Principiile realizarii unui aranjament ikebana

Realizarea unui astfel de aranjament floral incepe cu alegerea vasului. IN mod traditional, acesta era mic de inaltime si cu o deschidere larga. Apoi, florile si frunzele vor fi aranjate intr-un suport special, numit kenzan. In traditia japoneza, plantele folosite respectau, in mod firesc, anotimpurile anului.

Acestea vor fi asezate respectand cele trei linii de baza, astfel incat cantitatea cea mai mare de flori va fi dispusa central, deoarece reprezinta latura de mijloc, ce simbolizeaza omul. Celelalte doua sunt mai scurte, una fiind orientata in sus, iar cealalta paralel cu vasul.

Model ikebana Floraria Perfection

Este nevoie de creativitate si multa rabdare pentru a realiza un astfel de aranjament floral, iar daca iti doresti ca ele sa respecte intru totul principiile traditiei japoneze, cel mai indicat este sa apelezi la cursuri de specialitate, cele mai cunoscute fiind organizate de Facultatea Romano-Americana sau de Universitatea Populara Ioan I. Dalles.

De asemenea, astfel de aranjamente pot fi achizitionate si de la florariile online, pretul de pornire pentru ikebana fiind de circa 50 de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aranjamente florale ikebana, #aranjamente florale japoneze, #tehnica ikebana , #Arta decorativa