Videanu: In doua saptamani aflam amplasamentul celei de-a doua centrale nucleare

Joi, 29 Octombrie 2009, ora 16:58
1842 citiri
Videanu: In doua saptamani aflam amplasamentul celei de-a doua centrale nucleare

Ministrul interimar al Economiei si Sanatatii, Adriean Videanu, a declarat, in cadrul audierilor la comisiile parlamentare,ca proiectele de realizare a unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda sunt in discutie la Comisia Europeana, iar in 2 saptamani ar putea prezenta amplasamentul celei de-a doua centrale, informeaza NewsIn.

Totodata, el a mai spus ca in acest an, in sistemul energetic s-au investit 1,2 miliarde euro, pentru cresterea randamentului complexelor energetice si interconectarea la sursele alternative.

Cat priveste cea de-a doua centrala nucleara, Videanu a declarat ca este posibil ca in doua saptamani sa prezinte studiul privind amplasarea acesteia.

"Nu doar Romania are proiecte in zona energetica, ci toate statele din Balcani. Toate proiectele energetice vor fi realizare in parteneriat public-privat cu mari jucatori internationali. Romania nu poate rata aceasta oportunitate, mai ales ca RWE s-a retras de la Belene (proiectul unei centrale nucleare in Bulgaria, n.r.)", a mai spus Videanu.

Faza de pre-proiect pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, care a demarat in acest an, dureaza 18 luni.

Nuclearelectrica si cei sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GdF-Suez, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat, la 20 noiembrie 2008, Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (SC EnergoNuclear SA) care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ - 9,15%, GdF-Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, RWE Power - 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola, fiecare cate 6,2%.

Unitatile 3 si 4 ar urma sa fie puse in functiune dupa 2016. Costul estimat pentru cele doua reactoare este de patru miliarde de euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalata de 720 MW. Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii pana la 40 de ani. Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologie de tip CANDU 6. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#videanu, # amplasament, # centrala nucleara, # reactoare , #stiri Arcelormittal