Un sindicat din ArcelorMittal propune semnarea unui pact social cu AVAS si patronatul societatii

Luni, 18 Mai 2009, ora 17:18
1530 citiri
Un sindicat din ArcelorMittal propune semnarea unui pact social cu AVAS si patronatul societatii

Sindicatul Solidaritatea din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati propune semnarea unui protocol tripartit AVAS-patronat-sindicate, prin care compania sa le ofere partilor garantii ferme ca va continua investitiile asumate si ca va pastra locurile de munca, relateaza NewsIn.

Presedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber, a declarat, luni, corespondentului NewsIn, ca incheierea acestui protocolul cu caracter social se impune, deoarece pe platforma siderurgica din sudul Moldovei pluteste incertitudinea dupa anuntul recent al patronatului privind inchiderea uneia dintre uzinele combinatului, Uzina CocsoChimica, unde lucreaza circa 1.400 de oameni.

In plus, momentul este unul oportun, in conditiile in care compania ArcelorMittal se pregateste sa negocieze cu AVAS un act aditional la contractul de privatizare al fostului SIDEX Galati.

"Daca se pune problema incheierii unui act aditional intre vanzatorul combinatului, AVAS, si cumparator, ArcelorMittal, vom insista foarte mult sa fie negociat si un protocol de natura sociala, care sa fie semnat de Guvern sau AVAS, patronat si sindicatele din unitate si sa fie anexat la actul aditional.

Vom cere garantii ferme pentru pastrarea locurilor de munca prin realizarea de investitii - asumate sau altele - si, eventual, o clauza sociala de plati compensatorii pentru situatii grave.

Vom cere garantii guvernamentale pentru asta", a afirmat presedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber.

Potrivit aceleiasi surse, ideea incheierii acestui protocolul social s-a nascut dupa ce presedintele AVAS, Mircea Ursache, a dezvaluit, saptamana trecuta, in timpul unei vizite la combinatul siderurgic din Galati, ca Autoritatea se pregateste sa negocieze cu Grupul ArcelorMittal un act aditional la contractul de privatizare, act care sa vizeze reprogramarea investitiilor de la Cocserie dupa depasirea crizei.

"Obiectivul investitional pentru CocsoChimie ramane acelasi, si ca valoare, si ca destinatie. Nu pot fi plimbati banii dintr-o parte in alta, insa un act aditional care sa permita fie inchiderea uneia si deschiderea alteia intr-un interval de timp este posibil. Exista, in cadrul aceleiasi destinatii si aceluiasi volum investitional, posibilitatea de a face alta unitate cocsochimica. (...)

Eu cred ca saptamana viitoare o comisie de la AVAS, formata din reprezentantii Departamentului pentru Monitorizarea Post-privatizarii si, respectiv, ai Directiei de Restructurare vor fi prezenti la Galati pentru o perioada de timp.

Acestia vor prezenta un raport conducerii AVAS, dupa care vom purcede la negocireri cu privire la incheierea actului aditional", a declarat, pe 13 mai, Mircea Ursache.

Liderul sindical Gheorghe Tiber a precizat ca posibilitatea incheierii protocolului cu caracter social va fi analizata impreuna cu oficialii AVAS in cursul acestei saptamani.

"Am avut o discutie telefonica cu presedintele AVAS, Mircea Ursache, si am stabilit sa ne intalnim miercuri sau cel tarziu joi, la Bucuresti", a spus Gheorghe Tiber.

Cel mai probabil, discutia cu presedintele AVAS va avea loc joi, in conditiile in care miercuri liderii Solidaritatea au programate proteste la sediile Guvernului si Presedintiei, in intervalul 10.30-14.30.

Combinatul siderurgic SIDEX Galati a fost privatizat in 2001, pachetul majoritar de actiunii fiind cumparat de compania anglo-indiana LNM Holdings NV, acum ArcelorMittal.

In momentul privatizarii, combinatul galatean avea 27.000 de angajati, iar acum a ajuns la 11.700 dupa valuri succesive de autodisponibilizare, in care muncitorii au fost incurajati sa renunte la locurile de munca in schimbul unor plati compensatorii consistente.

Numarul de salariati se va reduce si mai mult dupa plecarea, in urmatoarele luni, a celor 1.400 de muncitori din Uzina CocsoChimica.

Aceasta capacitate va fi inchisa in luna iunie, din cauza scaderii comenzilor si a diminuarii productiei. Dupa oprirea bateriilor de cocsficare din UCC, combinatul galatean nu va mai produce cocs, aceasta materie-prima urmand sa fie importata de la o unitate ArcelorMittal din Polonia, ZKZ.

Managementul de la Galati a precizat ca, dupa depasirea crizei, ar putea fi repusa in functiune Bateria de Cocsificare nr. 1.

Acest lucru presupune, insa, ridicarea unei noi baterii deoarece, intr-un combinat cu flux integrat cum este cel de la Galati, o baterie de cocsificare care este oprita nu mai poate fi repornita niciodata.

Ea este distrusa si reconstruita. ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
#avas, #investitii, #privatizare, #sindicat, #societate , #stiri Arcelormittal