Statul va obliga ArcelorMittal Galati sa livreze prioritar produse firmelor romanesti

Vineri, 31 Iulie 2009, ora 14:43
1463 citiri
Statul va obliga ArcelorMittal Galati sa livreze prioritar produse firmelor romanesti

Deputatul PDL Mircea Toader a declarat, vineri, la Galati, ca statul roman va obliga combinatul ArcelorMittal Galati sa livreze produse siderurgice cu prioritate firmelor din Romania, prevedere care va fi inclusa intr-un memorandum care va fi semnat cu producatorul de otel.

"In memorandum vom introduce obligativitatea ca Sidexul sa le asigure produse intreprinderilor si societatilor comerciale din Romania, la solicitarea acestora.

Firmele din tara sa aiba prioritate atat din punct de vedere al datei cand vor fi puse la dispozitie produsele, cat si in conditile in care exista o solicitare suplimentara sa poata fi rezolvata. (...) Vrem ca firmele din Romania sa aiba prioritate macar in distributia de produse, daca nu si in pret", a afirmat Mircea Toader, transmite corespondentul NewsIn.

Compania siderurgica nu a dorit sa comenteze afirmatia deputatului PDL. Referindu-se la oportunitatea introducerii unei asemenea obligatii pentru ArcelorMittal Galati, Mircea Toader a dezvaluit ca firma locala Intfor SA, specializata in produse metalurgice si controlata de omul de afaceri Andrei Lisinschi (PDL), i-a cerut combinatului sa ii livreze o anumita cantitate de tabla in luna august, insa oficialii ArcelorMittal Galati au respins comanda, motivand ca au comenzi pentru export si au depasit planul de productie.

Pe de alta parte, deputatul PDL Mircea Toader a confirmat sosirea in tara, in luna septembrie, a directorului general al companiei ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, pentru o intrevedere cu presedintele tarii, Traian Basescu. Subiectul discutiei dintre cei doi inalti oficiali il reprezinta combinatul de la Galati si viitorul operatiunilor de aici.

Informatia a fost dezvaluita initial de presedintele Federatiei Sindicale a Siderurgistilor-Metarom, Mircea Scintei, dupa intalnirea din 23 iulie dintre ministrul economiei, Adriean Videanu, si Thierry Le Gall, CEO ArcelorMittal Galati.

Tot atunci, liderul sindical a precizat ca, dupa intalnirea dintre Lakshmi Mittal si Traian Basescu, compania ArcelorMittal ii va prezenta Ministerului Economiei un program multianual de functionare a siderurgicului din sudul Moldovei.

ArcelorMittal Galati a inchis, in iunie, Uzina CocsoChimica, din cauza scaderii comenzilor si a diminuarii productiei. In primul semestru al acestui an, combinatul a produs intre 500.000 si 600.000 de tone de otel, in coparatie cu cele 2 milioane de tone produse in primul semestru al anului 2008, potrivit liderilor sindicali.

In prezent, in combinat mai lucreaza circa 10.000 de oameni, fata de 27.000, cati lucrau in 2001, anul privatizarii coloslui siderurgic. ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari.

In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#stat, #arcelor, #mittal, #galati, #produse, #romanesti , #stiri Arcelormittal