Productia ArcelorMittal Galati este in crestere

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 16:25
2130 citiri
Productia ArcelorMittal Galati este in crestere

ArcelorMittal Galati inregistreaza o crestere usoara a productiei de otel, dar este inca pe minus in comparatie cu volumul din 2008, dinainte de izbucnirea crizei, transmite corespondentul NewsIn.

"Situatia pe care am intampinat-o la inceputul lui 2009 se imbunatateste acum. Atunci ne aflam la minus 60% din productia dinaintea crizei. Astazi suntem la minus 35%, nivel atins inca din octombrie 2009", a declarat, vineri, directorul general al combinatului siderurgic galatean, Thierry Le Gall.

Oficialul a adaugat ca, din punctul sau de vedere, criza nu s-a incheiat. Totusi, "este posibil si necesar" ca 2010 sa fie un an profitabil.

Le Gall a estimat livrari de 2,2 milioane de tone de otel, in acest an. Pentru a atinge acest obiectiv, dar si pentru a consolida cresterea, compania aloca de doua ori mai multi bani intretinerii capacitatilor de productie.

"In 2010 vom cheltui 50% mai mult decat in 2009 pentru mentenanta. Anul trecut au fost 40 de milioane de euro, anul acesta vor fi 65 de milioane de euro", a spus directorul general al combinatului galatean.

"Toate departamentele vor avea o crestere a bugetelor lor de mentenanta. In acelasi timp, toate departamentele vor fi nevoite sa atinga imbunatatiri tehnice ale echipamentelor", a afirmat Le Gall.

Cele mai consistente alocatii pentru mentenanta vor ajunge la fluxurile unde exista "strangulari" de productie: furnalele, otelariile si laminoarele.

"Pentru furnale, ne asteptam la o stabilitate mai buna a exploatarii furnalelor si la reducerea consumurilor energetice, de exemplu a consumului de cocs. Pentru Laminorul de Benzi la Cald, obiectivul este cresterea productiei. Astazi suntem limitati la o productie anuala de 1,6 mil tone pe LBC. Cu reparatia cuptoarelor de reincalzire din octombrie si cu reparatia altor parti ale laminorului din decembrie, ne asteptam sa atingem 2 milioane tone pe an. Vom creste, de asemenea, bugetul de mentenanta la Laminorul de Benzi la Rece, iar principala tinta acolo va fi calitatea. Astazi, avem o limitare a productiei de tabla laminata la rece pentru industria auto din cauza unor chestiuni tehnice si de calitate. Cu aceste reparatii, ne asteptam sa crestem volumele de tabla laminata la rece pe care le vom livra pentru industria auto. De fapt, ceea ce ne asteptam este diferit de la un sector la altul. De la un sector ne asteptam la crestere de volum, la altul la crestere de calitate, la altul la consum redus", a declarat Thierry Le Gall.

In afara de cele 65 de milioane de euro pentru mentenanta, ArcelorMittal a alocat inca 60 de milioane combinatului de la Galati, dar pentru investitii.

Din volumul total, 53 de milioane de euro sunt alocate reaparatiei capitale de la Furnalul 5. Alte 4 milioane de euro sunt destinate protectiei mediului, unde se afla pe agenda doua investitii: montarea unei instalatii de desprafuire la Aglomerare 4 si imbunatatirea procesului de tratare a apei din combinat.

Din toamna lui 2008, cand productia de otel a inceput sa scada si in sudul Moldovei, managementul ArelorMittal Galati a inghetat salariile, a oprit temporar sau permanent unele capacitati de productie pentru a nu creste stocurile, a inchis Uzina CocsoChimica optand pentru importurile de cocs, a stimulat cu pachete financiare plecarea a circa 4.500 de salariati, iar pe cei ramasi i-a trimis in somaj tehnic, prin rotatie.

La ora actuala, in combinatul galatean mai sunt circa 9.300 de muncitori.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand operatiuni in peste 60 de tari.

In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.

 

#arcelor, #bugete, #mittal, #otel, #productie , #stiri Arcelormittal