Criza economica forteaza ArcelorMittal sa reduca productia din Europa cu 50%

Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 15:10
1451 citiri

ArcelorMittal i-a anuntat miercuri pe reprezentantii salariatilor ca va reduce productia din Europa cu peste 50%, de la sfarsitul lunii aprilie, a declarat pentru AFP un oficial sindical prezent la reuniune.

"Din cauza crizei, ArcelorMittal va reduce costurile si va concentra productia in anumite uzine. Topitoriile si otelariile din Liege (Belgia) si Florange (Franta) vor fi inchise total", a precizat Jacques Laplanche, delegat al sindicatului francez CGT.

Comitetul european de intreprindere cuprinde delegati sindicali din toate tarile in care activeaza ArcelorMittal. "Este o catastrofa, din moment ce conducerea nu a anuntat cand va fi reluata productia", a adaugat acesta.

Compania si-a redus deja productia cu 45% in al doilea trimestru din 2008, peste reducerea de 35% estimata in toamna.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand peste 300.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.

Astfel, combinatul hunedorean ArcelorMittal a deschis lista pentru disponibilizari si pentru filialele sale la inceputul lunii martie.

Pana pe 7 aprilie s-au inscris pe lista de disponibilizare 500 de siderurgisti. Lista va fi inchisa pe 13 aprilie. De asemenea, compania siderurgica ArcelorMittal Galati recurge la trimiterea salariatilor in somaj tehnic in trimestrul al doilea din cauza scaderii dramatice a cererii de otel.

Potrivit celor comunicate de patronat, pana la 30 iunie, fiecare dintre cei peste 12.000 de salariati va sta acasa cate zece zile, prin rotatie, timp in care va fi platit cu 85% din salariul de baza si cu sporul de vechime.

De asemenea, ArcelorMittal a anuntat in februarie ca reducerile de personal ar putea depasi 9.000 de angajati, dupa ce planul privind disponibilizatile va fi extins si la salariatii din productie. 

#companie, #costuri, #criza, #productie , #stiri Arcelormittal