Combinatul ArcelorMittal Galati nu mai poate plati energia

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 08:39
1798 citiri
Combinatul ArcelorMittal Galati nu mai poate plati energia

Conducerea ArcelorMittal Galati anunta ca unitatea siderurgica nu va mai putea functiona multa vreme in conditiile actuale, generate de costurile energiei, costuri care au crescut in ultimii patru ani cu 25 de milioane de euro.

Potrivit conducerii combinatului galatean, piata energiei electrice ar fi influentata de politicile duse de catre autoritati in legatura cu certificatele verzi pentru energia regenerabila, dar si din cauza unei piete distorsionate si nepredictibile.

Directorul general al ArcelorMittal Galati, Bruno Ribo, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca sistemul de subventii pentru producatorii de energie din surse regenerabile afecteaza pretul energiei cumparate de catre marii consumatori. Daca acest lucru va continua, avertizeaza reprezentantul companiei, atunci activitatea siderurgica la Galati devine nesustenabila.

"Pentru modernizarea sistemului de energie din Romania a fost creat un sistem de subventii, de subsidii, asa-numitele certificate verzi care sa ajute energiile regenerabile. Acest sistem este unul bun, pentru ca pe termen lung este bine ca Romania, ca orice alta tara europeana, sa aiba o parte din energie produsa prin mijloace regenerabile. Insa acest sistem de subsidii genereaza distorsiuni majore care ii afecteaza pe marii consumatori. Nivelul de subventii este prea mare. Pretul crud al energiei se afla undeva la 180 lei pe megawatt. De fapt, pretul real platit de noi este de 320 de lei. Ceea ce este in plus a fost marit de trei - patru ori in ultimii ani si va continua sa creasca. Mare parte din clientii nostri sunt din afara tarii, iar concurentii nostri sunt din Ucraina, Rusia si Turcia. Producatorii din aceste tarii nu suporta taxe suplimentare. Marele pericol este ca noi nu putem pune aceste taxe in pretul pentru clienti", a declarat Ribo.

Acesta a mai spus si ca piata energiei in Romania nu este o piata libera cata vreme este influentata de politicile publice.

"Piata energiei nu este o piata libera. Cateodata ea este distorsionata. Atunci cand atragi energii regenerabile cu un pret fixat, mai mare cu 50 la suta din costul real, inclusiv amortizarile, asta este o distorsiune a pietei. Daca facem un exercitiu de imaginatie, luam combinatul de la Galati si-l mutam in Statele Unite ale Americii, acea unitate ar face profit. Pot sa va ilustrez astfel dificultatile pe care le avem. Aceste dificultati vin din piata. Acolo nu exista interferente ale politicilor publice, exista doar un competitor impotriva celuilalt si un client care alege", a spus seful combinatului de la Galati.

Intrebat de la ce pret al energiei activitatea ArcelorMittal la Galati ar fi sustenabila si daca reducerea la jumatate preconizata de catre Executiv la certificatele verzi va indeplini cerintele ArcelorMittal, Bruno Ribo a declarat ca lucrurile merg in directia buna, dar ca pana acum nu a fost decat o declaratie, o intentie.

"Acum trebuie sa vedem daca aceasta initiativa va merge de la vorbe la realitate. Ne luptam cu aceasta problema de mult timp, iar timpul lucreaza in defavoarea noastra. Ce vreti sa va spun? Ca mi-as dori sa ne intorcem la situatia din 2009. Da! Mi-as dori acest lucru, dar nu se poate. In 2009, factura noastra pentru energie (gaz si electricitate) era mai mica cu 25 de milioane de euro decat acum. Iar daca sistemul nu se schimba, in 2015 va fi un plus de 54 de milioane de euro fata de 2009. Este imposibil sa putem confrunta o astfel de situatie in continuare!", a declarat managerul general al ArcelorMittal Galati, precizand ca, daca in anul 2009 factura pentru energie achitata de catre combinatul de la Galati, a fost de 115 milioane de euro, in 2012, pentru aceeasi cantitate de energie s-au platit 140 de milioane de euro.

Bruno Ribo a raspuns si unor intrebari legate de cel mai rau scenariu pe care pretul energiei il poate genera, spunand ca nu ia in calcul acel scenariu, dar ca cea mai grava situatie ar putea fi inchiderea combinatului siderurgic.

"Nu avem in vedere un asemenea scenariu. Facem totul posibil sa nu ajungem la aceste scenarii. Dar cea mai grava situatie ar fi o inchidere. De cinci ani suntem pe pierdere si de cinci ani suntem sustinuti, sprijiniti financiar de compania mama. Cineva finanteaza aceste pierderi de patru ani consecutiv. Cred ca aceasta decizie este deja pe masa. Spunem acest lucru de sase luni. Nu spun ca s-ar putea inchide maine combinatul, nu interpretati asta!", a mai spus Ribo.

Energia produsa din surse regenerabile este sprijinita de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

Potrivit legii, se acorda 6 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsa in centrale fofotoltaice, 2 certificate pentru energia produsa de turbine eoliene noi si 3 certificate pentru energia hidro.

ANRE propune Guvernului ca numarul de certificate verzi pentru producatorii de energie regenerabila care vor intra pe piata incepand din anul 2014 sa fie redus, in unele cazuri pana la jumatate.

Astfel, centralele solare ar urma sa primeasca doar trei certificate verzi, fata de sase in prezent, turbinele eoliene noi ar ramane cu 1,5 certificate, de la 2, in timp ce pentru centralele eoliene refolosite reducerea ar fi de la 2 la 1,3 certificate. In cazul microhidrocentralelor, unitati cu putere instalata de pana la 10 MW, ANRE considera ca ar fi oportuna scaderea numarului de certificate verzi de la 3 la 2,3.

Pe de alta parte, Ministerul Economiei intentioneaza sa suspende, in perioada 1 iulie 2013 - 31 decembrie 2016, acordarea unor certificate pentru companiile care produc deja energie alternativa. Centralele eoliene ar urma sa primeasca un certificat verde, microhidrocentralele doua certificate, iar unitatile fotovoltaice patru certificate.

Potrivit unui director din ANRE, cele doua masuri, propuse de Autoritate, respectiv de Ministerul Economiei, nu se vor cumula.

In prezent, energia regenerabila acopera aproximativ 8% din consumul final.

Mari consumatori de energie, ca Alro Slatina sau ArcelorMittal Galati, au criticat de mai multe ori ajutorul acordat de stat producatorilor de energie regenerabila, afirmand ca acest sprijin contribuie la cresterea masiva a costutrilor cu electricitatea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#factura energie Arcelormittal, #probleme combinat Arcelormittal , #stiri Arcelormittal