AVAS vrea sa oblige Mittal Steel Galati sa nu opereze disponibilizari colective

Joi, 25 Iunie 2009, ora 18:15
1812 citiri
AVAS vrea sa oblige Mittal Steel Galati sa nu opereze disponibilizari colective

Actul aditional la contractul de privatizare al Sidex ar putea contine angajamentul cumparatorului de a nu opera nici un fel de disponibilizari colective, a declarat joi, pentru NewsIn, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Mircea Ursache.

"Vreau sa includem in actul aditional unele prevederi sociale si anume angajamentul cumparatorului sa nu faca disponibilizari colective, in afara de cele naturale sau plecarile voluntare", a spus presedintele AVAS.

Acesta a precizat ca actul aditional ar putea intra in vigoare dupa ce Guvernul va discuta si aproba, saptamana viitoare, un memorandum pe aceasta tema.

In data de 21 mai, AVAS a anuntat ca in cazul privatizarii combinatului Sidex Galati nu a luat niciun fel de decizie care sa modifice clauzele contractuale existente in prezent.

Potrivit AVAS, in functie de concluziile unei comisii formata din experti AVAS, care s-au deplasat la Galati, in cursul lunii mai, pentru a a analiza gradul de indeplinire a obligatiilor postprivatizare asumate de Arcelor Mittal, autoritatea va analiza posibilitatea incheierii unui act aditional la contract, dar numai cu respectarea volumul investitiilor asumat initial sa ramana neschimbat si destinatia investitiilor sa ramana neschimbata.

De asemenea, in cazul in care cumparatorul se angajeaza sa investeasca intr-o noua Uzina Cocsochimica, de un nivel tehnologic superior, AVAS va sustine orice proces de reducere a costurilor si de eficientizare a activitatii combinatului.

Patru lideri sindicali de la ArcelorMittal si un lider al Sindicatului Pensionarilor Combinatului au fost invitati miercuri, 20 mai, la discutii la Palatul Cotroceni, in urma protestului organizat in fata Administratiei Prezidentiale.

Siderurgistii de la ArcelorMittal Galati au protestat fata de masurile luate de patronat pe fondul crizei: trimiterea tuturor salariatilor din combinat in concediu de odihna fortat si, ulterior, in somaj tenhic, restrangerea activitatilor si, cel mai important, inchiderea Uzinei CocsoChimice.

Protestatarii au spus ca masurile, aplicate si in alte unitati similare din tara, vor genera un declin al siderurgiei romanesti daca statul roman nu va interveni in sprijinul acestei industrii strategice.

Protestatarii de la ArcelorMittal au declarat ca vor incepe demersurile legale pentru desecretizarea contractului de privatizare a combinatului, in care ar exista "nocive clauze anti-romanesti".

Liderul Solidaritatea, Gheorghe Tiber, a declarat ca momentul incheierii unui asemenea pact social este oportun, in conditiile in care compania ArcelorMittal se pregateste sa negocieze cu AVAS un act aditional la contractul de privatizare al fostului Sidex Galati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#avas, #disponibilizari, #mittal , #stiri Arcelormittal