Au inceput conflictele de interese in ArcelorMittal Galati

Joi, 07 Ianuarie 2010, ora 09:33
2182 citiri
Au inceput conflictele de interese in ArcelorMittal Galati

Sindicatul Solidaritatea din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati a declansat, miercuri, procedurile de deschidere a conflictului de interese, nemultumit de acordul cu patronatul privind salarizarea pe 2010, transmite corespondentul NewsIn.

Acordul incheiat de administratia ArcelorMittal Galati si de sindicatele din combinat chiar inainte de Revelion prevede prelungirea cu inca un an a valabilitatii contractului colectiv de munca - aplicat in societate si in 2009 - si, implicit, mentinerea masurii de inghetare a salariilor, pentru al doilea an consecutiv.

Acordul prevede, totusi, oferirea unui bonus de 5% din salariul anual fiecaruia dintre cei 9.300 de angajati. Potrivit intelegerii dintre partenerii sociali, bonusul se acorda in doua transe: 2% in ianuarie si 3% in iulie. Transa secunda de bonus este conditionata, insa, de iesirea companiei siderurgice din zona pierderilor dupa primul semestru al acestui an.

Zece dintre cele 11 sindicate negociatoare din combinatul ArcelorMittal Galati au semnat pentru prelungirea contractului colectiv de munca in aceste conditii, inainte de Revelion. Solidaritatea a semnat atunci cu observatii, rezervandu-si dreptul de a declansa conflictul de interese in ceea ce priveste capitolul salarizare.

Acum, sindicatul a luat aceasta decizie si a comunicat-o patronatului, de la care spera sa obtina o majorare salariala mai consistenta.

"Am instiintat conducerea combinatului galatean despre hotararea noastra de a declansa conflictul de interese. Revendicarea noastra este urmatoarea: salariile de baza sa fie majorate cu 10% incepand cu luna ianuarie, iar in prima luna din trimestrul al doilea, adica in luna aprilie, sa se renegocieze o noua crestere salariala pe baza rezultatelor din primul trimestru.

Daca nu va fi posibilitate de majorare salariala in trimestrul al doilea, se vor relua negocierile in trimestrul al treilea, pe baza rezultatelor din primul semestru si a previziunilor pentru al doilea semestru", a declarat, miercuri, presedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber.

Solidaritatea trebuie sa astepte acum 48 de ore, adica pana vineri, raspunsul patronatului, dupa care, in lipsa unei contra-oferte multumitoare, poate inregistra conflictul de interese la Directia Judeteana de Munca si Protectie Sociala, care are misiunea de a concilia conflictul din societate.

In debutul procesului de negociere pentru anul 2010, sindicatele din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati au cerut majorarea salariilor cu 18%, majorarea cu 25% a compensatiilor financiare acordate muncitorilor in caz de concedieri colective, precum si cresterea primelor si a altor bonificatii. Toate aceste revendicari au fost respinse categoric de patronat, care a invocat conditiile de piata dificile.

Din toamna lui 2008, cand productia de otel a inceput sa scada si in sudul Moldovei, managementul ArelorMittal Galati a inghetat salariile, a oprit temporar sau permanent unele capacitati de productie pentru a nu creste stocurile, a inchis Uzina CocsoChimica, optand pentru importurile de cocs, a stimulat cu pachete financiare plecarea a circa 4.500 de salariati, iar pe cei ramasi i-a trimis in somaj tehnic prin rotatie.

La ora actuala, in combinatul galatean mai sunt circa 9.300 de muncitori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#arcelor, #mittal, #galati, #salarizare, #angajati , #stiri Arcelormittal