ArcelorMittal trebuie sa ii plateasca statului 2,2 milioane dolari

Vineri, 22 Mai 2009, ora 09:41
1464 citiri
ArcelorMittal trebuie sa ii plateasca statului 2,2 milioane dolari

Grupul ArcelorMittal a realizat investitiile asumate atunci cand a cumparat SIDEX Galati, insa cu intarzieri, de aceea trebuie sa-i achite statului roman penalitati de 2,2 milioane de dolari, a declarat, joi, liderul sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, citandu-l pe presedintele AVAS, potrivit Newsin.

Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Mircea Ursache, le-a comunicat joi liderilor sindicali de pe platforma siderurgica faptul ca, in perioada 18-20 mai, o delegatie a institutiei s-a aflat la Galati, unde a verificat gradul in care proprietarul combinatului, compania ArcelorMittal, a realizat investitiile post-privatizare asumate in 2001, atunci cand a cumparat de la statul roman pachetul majoritar de actiuni de la SIDEX, transmite corespondentul NewsIn. Acum, echipa de experti elaboreaza raportul de control.

Totusi, presedintele AVAS le-a dezvaluit liderilor sindicali cateva dintre concluziile preliminare ale verificarii.

"In principiu, s-au realizat toate investitiile angajate de patron, insa s-au depasit aproape toate termenele de finalizare asumate initial. Pentru aceste intarzieri, compania ArcelorMittal trebuie sa ii plateasca statului roman penalitati de intarziere, care insumeaza 2,2 milioane de dolari pana la data de 31 decembrie 2008.

Din aceasta suma, 592.000 de dolari au fost platiti benevol, insa diferenta de 1,6 milioane de dolari face obiectul unui proces in instanta", a declarat, joi, presedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber, citand-l pe Mircea Ursache.

Liderii sindicali si presedintele AVAS au discutat si chestiunea Uzinei CocsoChimice, care urmeaza sa fie inchisa in luna iunie, dupa cum a hotarat miercuri Adunarea Generala a Actionarilor de la ArcelorMittal Galati.

"AVAS a informat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii cu privire la inchiderea Cocseriei de la Galati, care este un obiectiv strategic de interes national. Acum se asteapta raspunsul CSAT. Totusi, cei de la AVAS nu stiu inca daca ArcelorMittal are voie sa inchida aceasta uzina", a mai spus Gheorghe Tiber.

In ce priveste actul aditional la contractul de privatizare - act despre care Mircea Ursache a declarat, pe 13 mai, intr-o vizita la combinatul galatean, ca ar putea viza reprogramarea investitiilor de la Cocserie dupa depasirea crizei - presedintele AVAS a afisat acum o atitudine mult mai rigida.

"Nu este deloc sigur ca va fi incheiat un act aditional. Sau, daca va fi incheiat, va contine clauze foarte restrictive pentru compania ArcelorMittal, adica respectarea volumului investitional asumat initial si a destinatiei banilor", a afirmat liderul sindicatului Solidaritatea.

Gheorghe Tiber ramane atasat si ideii ca, in cazul in care AVAS si ArcelorMittal vor semna un act aditional la contractul de privatizare, sa fie incheiat un pact social tripatit AVAS-ArcelorMittal-sindicate, prin care compania siderurgica sa le ofere partilor garantii ferme ca va continua investitiile asumate si ca va pastra locurile de munca de la Galati.

Combinatul siderurgic SIDEX Galati a fost privatizat in 2001, pachetul majoritar de actiunii fiind cumparat de compania anglo-indiana LNM Holdings NV, acum ArcelorMittal.

In momentul privatizarii, combinatul galatean avea 27.000 de angajati, iar acum a ajuns la 11.700 dupa valuri succesive de autodisponibilizare, in care muncitorii au fost incurajati sa renunte la locurile de munca in schimbul unor plati compensatorii consistente.

Numarul de salariati se va reduce si mai mult dupa plecarea, in urmatoarele luni, a celor 1.400 de muncitori din Uzina CocsoChimica.

Aceasta capacitate va fi inchisa in luna iunie, din cauza scaderii comenzilor si a diminuarii productiei.

Dupa oprirea bateriilor de cocsficare din UCC, combinatul galatean nu va mai produce cocs, aceasta materie-prima urmand sa fie importata de la o unitate ArcelorMittal din Polonia, ZKZ.

Managementul de la Galati a precizat ca, dupa depasirea crizei, ar putea fi repusa in functiune Bateria de Cocsificare nr. 1.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
#arcelormittal, #avas, #intarzieri, #investitii, #penalitati, #stat , #stiri Arcelormittal