Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ArcelorMittal renunta la constructia unei fabrici de 8,5 miliarde de dolari in India

ArcelorMittal renunta la constructia unei fabrici de 8,5 miliarde de dolari in India


ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel din Europa, va renunta la proiectul de a construi o fabrica in India, in valoare de 8,5 miliarde de dolari, dupa o intarziere de sapte ani in achizitionarea terenului pentru uzina.

Decizia ArcelorMittal de a se retrage din proiectul din statul Orissa (estul Indiei) vine la o zi dupa ce producatorul sud-coreean de otel Posco a renuntat la proiectul de a construi o fabrica in statul Karnataka (sudul Indiei), transmite AP.

ArcelorMittal a anuntat ca incapacitatea statului de a aloca zacamintele de minereu de fier si intarzierea in achizitionarea terenurilor fac ca proiectul de 8,5 miliarde de dolari sa nu mai fie viabil.

Decizia companiei vine intr-un moment in care Guvernul Indiei, a treia mare putere economica a Asiei, face eforturi de a atrage investitii straine pentru a stimula incetinirea cresterii.

India a inregistrat in exercitiul fiscal 2012-2013, care s-a incheiat in luna martie, o crestere economica de 5%, cea mai slaba performanta din ultimii zece ani. In exercitiul precedent, Produsul Intern Brut al Indiei a inregistrat o crestere de 6,2%, semn al incetinirii dupa mai multi ani in care a inregistrat cresteri de aproape 9%.

ArcelorMittal, prezent si pe piata din Romania, a anuntat ca in primele trei luni ale acestui an a inregistrat pierderi de 345 milioane de dolari, comparativ cu un profit de 92 milioane de dolari in perioada similara a anului trecut, dar cu toate acestea si-a mentinut estimarile pentru intregul an pe fondul sperantelor ca vanzarile de otel isi vor reveni in cursul anului.

In primul trimestru, cifra de afaceri a ArcelorMittal a scazut cu 13% pana la 19,75 miliarde de dolari in timp ce profitul operational a inregistrat o scadere de 26% pana la 1,565 miliarde de dolari, peste estimarile analistilor care se asteptau la un rezultat de 1,36 miliarde de dolari.

In pofida pierderilor inregistrat in primul trimestru, ArcelorMittal si-a reiterat
prognoza privind profitul operational pentru intregul an 2013, care ar urma sa fie mai mare decat cel de 7,1 miliarde de dolari inregistrat in 2012.

Compania estimeaza ca cererea mondiala de otel va creste cu 3-3,5% in acest an, dupa o crestere de 2% anul trecut. In plus, ArcelorMittal si-a reafirmat intentia de a reduce datoriile pana la 17 miliarde de dolari la finele anului de la 21,8 miliarde de dolari la finele lunii decembrie 2012.

ArcelorMittal, prezenta si in Romania, este cea mai mare companie siderurgica si miniera integrata din lume, cu activitate in peste 60 de tari.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1935 ori