ArcelorMittal reduce productia dar nu in Hunedoara

Joi, 09 Aprilie 2009, ora 16:55
1337 citiri
ArcelorMittal reduce productia dar nu in Hunedoara

Decizia grupului ArcelorMittal de a-si reduce productie cu 50% in Europa nu va afecta, cel putin pentru moment, unitatea de la Hunedoara, potrivit directorului general Remus Patan.

"Managementul ArcelorMittal s-a intalnit la Luxemburg cu membrii comitetului de intreprindere (EWC=European Working Council) pentru a le prezenta situatia actuala a suspendarilor temporare de productie in locatiile din Europa.

In contextul mediului economic actual exceptional este necesara optimizarea productiei pentru a asigura adaptarea corecta la realitatile pietei. Toate suspendarile de productie sunt temporare si vor fi revizuite periodic. Luand acum masuri corecte de adaptare la piata, de fapt se protejeaza compania si angajatii pe termen lung.

La Hunedoara nu se opreste, deocamdata, nicio capacitate", a declarat corespondentului NewsIn Remus Patan, directorul general al ArcelorMittal Hunedoara.

Cu toate acestea, restrangerea personalului la ArcelorMittal Hunedoara continua. Peste 500 de siderurgisti hunedoreni s-au inscris pe listele de disponibilizari.

Combinatul hunedorean ArcelorMittal a dechis lista pentru disponibilizari si pentru filialele sale la inceputul lunii martie. Pana pe 7 aprilie, se inscrisesera pe lista de disponibilizare 500 de siderurgisti. Lista va fi inchisa la sfarsitul lunii aprilie.

"Salariatii care se inscriu pe lista de disponibilizari vor primi plati compensatorii in functie de vechimea in munca. Astfel, pentru un salariat care are o vechime in munca pana la 5 ani, se va achita suma de 10.000 de lei, intre 5 si 10 ani vechime in munca, 25.000 de lei, intre 10 si 15 ani vechime in munca, 25.000 de lei, si tot asa pana la cei cu vechime in munca de peste 30 de ani.

Plata sumelor totale nete va fi efectuata de catre ArcelorMittal Hunedoara prin transfer bancar, in termen de 10 zile lucratoare de la data incetarii contractului individual de munca.

Societatea va acorda lunar timp de 6,9, 12, 15 , 18 si 24 de luni salariu brut individual realizat in luna anterioara plecarii din care se vor scadea contributiile individuale datorate.

Suma neta ramasa va fi platita prin transfer bancar pana la data de 20 a lunii urmatoare fata de luna pentu care se face plata", declara in urma cu o saptamana Patan.

ArcelorMittal Huneoara va incheia pentru si in numele fiecarui angajat care se inscrie pe aceasta lista cate un contract de asigurari sociale si de sanatate.

De asemenea, salariatii care vor dovedi, cu documente medicale ca sufera de boli grave si incurabile vor beneficia pentru acoperirea unei parti din cheltuielile de tratamente de ajutor banesc in valoare de 5.000 de lei. Fara cei 500 de siderurgisti inscrisi pe lista de disponibilizare vor ramane sa lucreze aproximativ 700 de persoane.

ArcelorMittal a anuntat miercuri ca va reduce productia din Europa cu 50%, de la sfarsitul lunii aprilie, a declarat pentru AFP Jacques Laplanche, secretar in cadrul confederatiei generale a muncii pentru intreprinderile europene.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand peste 300.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.

 

#angajati, #arcelormittal, #cheltuieli, #disponibilizari, #europa, #hunedoara, #plati, #productie, #reducere, #salarii , #stiri Arcelormittal