ArcelorMittal: Daca ne ajutati, nu mai plecam din Romania

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 16:03
1825 citiri
ArcelorMittal: Daca ne ajutati, nu mai plecam din Romania

Reprezentantii companiei ArcelorMittal in Romania l-au asigurat, miercuri, pe ministrul economiei, Adriean Videanu, ca nu inchid nicio fabrica din Romania, dar au nevoie de ajutor din partea statului, drept pentru care vor propune ministerului un pachet de masuri de sprijin legale.

 

"La intrebarea daca au intentia de a inchide vreun obiectiv din Romania si in special la Galati, negatia a fost totala. Raspunsul a fost categoric ca, in momentul de fata, decizia ArcelorMittal Europa pe Flat Carbon, pe tabla, este de a functiona Cocseria de la Galati, dar au precizat ca au o problema in Cocserie. Bateria nr. 3 este oprita din noiembrie, fiind moarta din punct de vedere tehnic, si exista un program de a reface una sau doua baterii de cocsificare", a declarat presedintele Federatiei Sindicale a Siderurgistilor-Metarom, Mircea Scintei, miercuri, dupa intalnirea dintre managementul ArcelorMittal si reprezentantii Guvernului.

Reprezentantii ArcelorMittal au spus si cum vor lucra celelalte companii din Romania.

"Legat de celelalte companii, au precizat cum vor lucra. La Hunedoara, vor crea materia prima pentru fabricile de tevi, in special pentru Roman in Romania si pentru cele din Cehia. La Roman, vor lucra in special pe laminoarele de 6 pana la 16 toli, mai putin pe laminorul de 20 de toli, unde nu exista comenzi.

La Iasi, vor lucra pe laminorul Mannesmann, in contextul in care a fost acceptat ca si calitate pe piata nord-americana", a spus presedintele FSS Metarom. La discutiile de miercuri au participat, din partea Executivului, ministrul Economiei, Adrian Videanu si oficiali ai Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului, iar din partea companiei siderurgice ArcelorMittal au participat Christian Dessiaume, COO ArcelorMittal Galati si Ionel Bors, director de resurse umane al combinatului.

Potrivit lui Scintei, oficialii ArcelorMittal le-au comunicat reprezentantilor Guvernului ca, in trimestrul al doilea, vor fi nevoiti sa trimita salariatii cate zece zile in somaj tehnic, prin rotatie, din cauza lipsei de lichiditati.

Liderul sindical a intervenit si a prezentat un proiect de hotarare de guvern ce vizeaza tocmai protectia sociala a salariatilor trimisi in somaj tehnic. "Noi am prezentat care este proiectul de hotarare de guvern pe partea de somaj tehnic, cu scutirea la plata impozitului si la contributiile de stat pe o perioada de trei luni, in aceasta perioada salariatii ramanand, totusi, cu statut de asigurat, pentru ca altfel nu ar fi avut continuitate la pensii si nu ar fi avut nici asigurare de sanatate", a precizat Mircea Scintei.

Conform liderului FSS-Metarom, reprezentantii ArcelorMittal au recunoscut ca au nevoie de sprijin pentru a traversa perioada de recesiune.

"Au precizat ca au identificat mai multe posibilitati de sprijin legal, nu ilegal, ramanand ca in termen de zece zile sa se realizeze acest pachet de propuneri si sa urmeze o a doua intalnire la nivelul Ministerul Economiei", a spus Scintei.

Potrivit aceleiasi surse, ministrul Adriean Videanu i-a informat ca, in urma discutiilor cu liderii europeni, se intrevede un final al crizei in anul 2012. "De aceea, una dintre decizii va fi parteneriatul public-privat in investitiile din Romania, in asa fel incat sa includa toate fabricile", a incheiat presedintele FSS-Metarom.

Federatia a lansat dialogul cu Executivul in februarie, solicitand interventii guvernamentale pentru relansarea productiei metalurgice din tara, puternic afectata de criza. Din toamna lui 2008, cererea de otel a scazut, generand restrangerea activitatilor combinatelor.

La Galati, managementul ArcelorMittal a diminuat progresiv productia pe fondul scaderii comenzilor, a oprit temporar unele capacitati de productie, a eliminat subcontractorii si a redus numarul de angajati. In ceea ce priveste personalul, compania a deschis o schema de plecari voluntare la sfarsitul anului trecut, cand in combinat munceau 13.600 de oameni.

Prin acest program au parasit unitatea 1.100 de salariati in intervalul 1 ianuarie-1 martie, iar alti 1.600 de muncitori asteapta raspunsul comisiei patronale de avizare a dosarelor de autodisponibilizare.

Salariatii care raman in combinat vor fi trimisi in somaj tehnic, prin rotatie, cate zece zile, in trimestrul al doilea, cand vor fi platiti cu 75% din salariu si cu sporul de vechime. Informatiile au fost confirmate si de companie, care a explicat ca masura este o consecinta directa a scaderii dramatice a comenzilor.

Liderii sindicali, care au respins in unanimitate aceasta masura, au precizat ca managementul ArcelorMittal Galati nu exclude posibilitatea ca, dupa cele trei luni de somaj tehnic, siderurgistii sa fie obligati sa-si ia cate zece zile de concediu de odihna anticipat, din perioada de repaus cuvenita pentru anul 2010, daca productia nu se va relansa.

Conform datelor puse la dispozitia sindicalistilor de catre administratie, ArcelorMittal Galati prognozeaza o productie maxima de 1,5 milioane de tone de otel in anul 2009, dupa ce volumul de produse finite a scazut de la peste 300.000 de tone pe luna la 100.000 de tone pe luna.

Pentru intervalul 2010-2012, estimarile indica o productie maxima de 3 milioane de tone pe an.

In 2007, la Galati s-au produs 4,4 milioane de tone de otel lichid.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand peste 300.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#ArcelorMittal, #Romania, #economie, #unitate , #stiri Arcelormittal