ArcelorMittal a majorat cu 10% compensatiile acordate muncitorilor trimisi in somaj tehnic

Vineri, 03 Aprilie 2009, ora 17:18
1582 citiri
ArcelorMittal a majorat cu 10% compensatiile acordate muncitorilor trimisi in somaj tehnic

Administratia combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati a majorat de la 75% la 85% din salariul de baza compensatiile care vor fi acordate salariatilor trimisi in somaj tehnic in trimestrul al II-lea, care vor incasa si sporul de vechime.

"ArcelorMittal Galati a decis, in mod voluntar, sa majoreze compensatiile financiare pentru angajatii care vor fi trimisi in somaj tehnic. Prin urmare, fata de 75%, atat cat este prevazut de lege, salariatii care vor intra in acest proces vor primi 85% din salariul de baza, la care se adauga vechimea.

Aceasta masura va fi implementata imediat ce vor fi rezolvate chestiunile tehnice si organizatorice, astfel incat sa fie protejata siguranta in munca a oamenilor si securitatea echipamentelor", se arata intr-un comunicat transmis, vineri, de conducerea companiei siderurgice galatene.

Presedintele sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, respinge, insa, masura anuntata de patronat si spune ca este posibil sa o conteste in instanta. "E o incercare de a se face economii pe fond de criza, dar aceasta incercare incalca contractul colectiv de munca. Compania trebuie sa le acorde muncitorilor 100% din salariul de baza si sporul de vechime, asa cum este negociat. La cererea salariatilor, sindicatul nostru va deschide actiuni in instanta pentru a cere plata drepturilor in conformitate cu contractul colectiv de munca, adica sporul de vechime si 100% din salariul de baza, nu 85%", a declarat, vineri, liderul sindical.

Acesta nu s-a aratat foarte convins nici de necesitatea trimiterii muncitorilor din combinat in somaj tehnic. "Nu poate fi vorba de somaj tehnic cat timp activitatea societatii este redusa, nu intrerupta", a spus presedintele Solidaritatea. Aceasta organizatie sindicala apara interesele unui numar de 4.400 dintre cei peste 12.000 de siderurgisti galateni, cati au mai ramas in combinat dupa valurile succesive de plecare voluntara operate de la 1 ianuarie si pana acum.

Administratia ArcelorMittal Galati a anuntat pe 13 martie ca recurge la trimiterea siderurgistilor in somaj tehnic in trimestrul al doilea din cauza scaderii dramatice a cererii de otel. Potrivit celor comunicate de patronat, pana la 30 iunie, fiecare salariat va fi trimis in somaj tehnic timp de zece zile, prin rotatie.

Simultan, in combinatul de la Galati este in derulare o schema de plecari voluntare, deschisa in decembrie 2008, cand in unitate lucrau 13.600 de oameni. De la 1 ianuarie si pana la 1 aprilie, au renuntat in acest fel la locul de munca circa 1.500 de oameni.

Ceilalti mai pot depune cereri de autodisponibilizare pana a 30 aprilie. Cei care primesc unda verde pleaca acasa cu bonificatii consistente: plati compensatorii cuprinse intre 10.000 si 25.000 de lei, la care se adauga 6 pana la 24 de salarii lunare, plus un ajutor de 5.000 de lei pentru bolnavii cronic.

In privinta siderurgistilor care aleg sa ramana in combinat, sindicatele si patronatele au discutat recent despre posibilitatea majorarii salariilor din unitate, inghetate la sfarsitul anului trecut din cauza reducerii productiei, pe fondul scaderii comenzilor. Liderii sindicali au cerut indexarea salariilor cu rata inflatiei, respectiv acordarea unei cresteri salariale de 8% de la 1 aprilie.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand peste 300.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ArcelorMittal, # majorare, # compensatii, # somaj tehnic, # salarii, # angajati , #stiri Arcelormittal