Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Arcelor MIttal mareste veniturile angajatilor in somaj tehnic

Arcelor MIttal mareste veniturile angajatilor in somaj tehnic

Administratia ArcelorMittal Galati s-a aratat dispusa sa creasca de la 75% din salariu la 80-82% venitul acordat muncitorilor trimisi in somaj tehnic, pe langa sporul de vechime, insa sindicatele au cerut cel putin 90% din salariu, a declarat, marti, liderul Solidaritatea, Gheorghe Tiber. 

"Patronatul ne-a spus ca exista posibilitatea sa creasca indemnizatia acordata angajatilor in perioada de somaj tehnic de la 75% din salariu la 80-82% si sporul de vechime. Celelalte sindicate au spus ca vor 90% din salariu si sporul de vechime. Noi, Solidaritatea, am cerut 100% salariu si sporul de vechime, conform contractului colectiv de munca al unitatii. Daca nu, acceptam 90% din salariu si sporul de vechime, insa solicitam majorarea salariilor cu 15% din trimestrul al doilea", a declarat presedintele sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, marti, dupa sedinta comuna patronat-sindicate pe tema trimiterii muncitorilor in somaj tehnic.

Potrivit aceleiasi surse, administratia companiei siderurgice va analiza cererile sindicatelor in cursul acestei saptamani, in cadrul Comitetului Director, si le va comunica decizia la inceputul saptamanii viitoare.


Administratia ArcelorMittal Galati le-a comunicat, pe 13 martie, liderilor sindicali din combinat ca, din cauza productiei scazute, salariatii vor fi trimisi in somaj tehnic in intervalul 1 aprilie-1 iulie 2009. Potrivit anuntului intial, angajatii vor intra in somaj tehnic in sase transe de cate 2.000 de oameni, fiecare om urmand sa stea acasa cate zece zile, perioada in care va fi platit cu 75% din salariu si cu sporul de vechime. Liderii sindicali au precizat ca managementul ArcelorMittal Galati nu exclude posibilitatea ca, dupa cele trei luni de somaj tehnic, siderurgistii sa fie obligati sa-si ia cate zece zile de concediu de odihna anticipat, din perioada de repaus cuvenita pentru anul 2010, daca productia nu se va relansa.


Conform datelor puse la dispozitia sindicalistilor de catre administratie, ArcelorMittal Galati prognozeaza o productie maxima de 1,5 milioane de tone de otel in anul 2009, dupa ce volumul de produse finite a scazut de la peste 300.000 de tone pe luna la 100.000 de tone pe luna. Pentru intervalul 2010-2012, estimarile indica o productie maxima de 3 milioane de tone pe an. In 2007, la Galati s-au produs 4,4 milioane de tone de otel lichid.


Din debutul crizei, in toamna lui 2008, cererea de otel a scazut, generand restrangerea activitatilor combinatelor. La Galati, managementul ArcelorMittal a diminuat progresiv productia pe fondul scaderii comenzilor, a oprit temporar unele capacitati de productie, a eliminat subcontractorii si a redus numarul de angajati. In ceea ce priveste personalul, compania a deschis o schema de plecari voluntare la sfarsitul anului trecut, cand in combinat munceau 13.600 de oameni. Prin acest program au parasit unitatea 1.100 de salariati numai in intervalul 1 ianuarie-1 martie, iar alti 1.600 de muncitori asteapta raspunsul comisiei patronale de avizare a dosarelor de autodisponibilizare. Managementul spera sa ajunga la 10.000 de salariati pana in 2012.


ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand peste 300.000 de angajati in circa 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1966 ori