Angajatii ArcelorMittal Galati, in somaj tehnic

Sambata, 14 Martie 2009, ora 11:25
3074 citiri
Angajatii ArcelorMittal Galati, in somaj tehnic

Deputatul PNL de Galati Victor Paul Dobre a declarat vineri ca Ministerul Econmiei trebuie sa deschida un dialog cu ArcelorMittal Galati, care isi trimite in somaj tehnic salariatii timp de trei luni, deoarece o eventuala evolutie negativa a combinatului poate influenta economia nationala si PIB-ul.

"Sidexul (fosta denumire a combinatului ArcelorMittal, n.r.) este o intreprindere-etalon a economiei nationale si, in acelasi timp, zona noastra este cvasidependenta de ceea ce se intampla in Sidex si din punct de vedere social, si din punct de vedere al economiei nationale. Intr-o situatie de acest fel, cred ca e necesar ca Ministerul Economiei sa deschida un dialog cu administratia Sidexului."

Trebuie gasite solutii pentru ca va dati seama ce influenta poate avea asupra economiei, inclusiv a PIB-ului situatia de la Sidex, daca se vor lua aceste masuri, a declarat, vineri, pentru NewsIn, deputatul liberal de Galati Victor Paul Dobre.

Sindicalistii din combinatul siderugic ArcelorMittal Galati au declarat, vineri, in urma unei sedinte cu patronatul, ca, din cauza productiei scazute, toti cei 12.500 de salariati vor fi trimisi in transe in somaj tehnic, in intervalul 1 aprilie-1 iulie 2009.

Potrivit sindicalistilor, angajatii vor intra in somaj tehnic in sase transe de cate 2.000 de oameni, fiecare om urmand sa stea acasa cate zece zile, perioada in care va fi platit cu 75% din salariu si cu sporul de vechime. Informatiile au fost confirmate ulterior si de compania siderurgica, printr-o declaratie oficiala, in care a oferit si explicatii. anumite cazuri inca din luna noiembrie. Credem ca angajatii si reprezentantii acestora sunt constienti de circumstantele dificile cu care se confrunta toate companiile, din cauza crizei care a inceput pe pietele financiare", se arata in comunicatul remis, vineri, de ArcelorMittal Galati.

Sindicalistii au precizat ca managementul ArcelorMittal Galati nu exclude posibilitatea ca, dupa cele trei luni de somaj tehnic, siderurgistii sa fie obligati sa-si ia cate zece zile de concediu de odihna anticipat, din perioada de repaus cuvenita pentru anul 2010, daca productia nu se va relansa.

Conform datelor puse la dispozitia sindicalistilor de catre administratie, ArcelorMittal Galati prognozeaza o productie maxima de 1,5 milioane de tone de otel in anul 2009, dupa ce volumul de produse finite a scazut de la peste 300.000 de tone pe luna la 100.000 de tone pe luna. Pentru intervalul 2010-2012, estimarile indica o productie maxima de 3 milioane de tone pe an. In 2007, la Galati s-au produs 4,4 milioane de tone de otel lichid.

Sindicalistii de pe platforma siderurgica galateana si-au exprimat temerea ca masura trimiterii angajatilor in somaj tehnic sa nu fie o metoda a administratiei de conservare a ratei profitului, de aceea au cerut documente financiare justificative. In plus, la urmatoarea intalnire cu patronatul, programata luni, 16 martie, liderii muncitorilor vor propune masuri alternative trimiterii in somaj tehnic, precum redistribuirea angajatilor fara activitate in alte sectoare din combinat.

Daca aceste propuneri nu vor fi acceptate, sindicalistii vor cere masuri sporite de protectie sociala pentru salariatii trimisi in somaj tehnic, precum acordarea de tichete de masa pe langa sporul de vechime si 75% din salariu. In cazul in care patronatul va accepta nici aceasta varianta, liderii sindicali ameninta ca vor declansa proteste.

Din debutul crizei, in toamna lui 2008, cererea de otel a scazut, generand restrangerea activitatilor combinatelor. La Galati, managementul ArcelorMittal a diminuat progresiv productia pe fondul scaderii comenzilor, a oprit temporar unele capacitati de productie, a eliminat subcontractorii si a redus numarul de angajati. In ceea ce priveste personalul, compania a deschis o schema de plecari voluntare la sfarsitul anului trecut, cand in combinat munceau 13.600 de oameni.

Prin acest program au parasit unitatea 1.100 de salariati numai in intervalul 1 ianuarie-1 martie 2009, iar plecarile continua. Patronatul spera sa ajunga la 10.000 de salariati pana in 2012. Tot pana in 2012, in combinatul de la Galati se va derula un program structurat de reorganizare a activitatii, care vizeaza toate sectoarele - de la aprovizionare pana la protectia muncii si a mediului - si care are drept obiective reducerea pierderilor si a costurilor, cresterea productivitatii si atingerea nivelului de zero accidente de munca.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.

Comisia Europeana vrea sa ia cresterile salariului minim de la gura politicienilor
Comisia Europeana vrea sa ia cresterile salariului minim de la gura politicienilor
Stabilirea salariului minim este o procedura delicata, care are drept obiectiv realizarea unui echilibru intre obiective care uneori sunt opuse si, de aceea, sfaturile expertilor ii pot ajuta pe...
CNIPMMR critica majorarile repetate de taxe pentru IMM-uri ale Guvernului
CNIPMMR critica majorarile repetate de taxe pentru IMM-uri ale Guvernului
Trecerea la impozitul pe profit in urma scaderii pragului pentru microintreprinderi la 100.000 de euro ar genera cresterea inflatiei, prin transferul majorarii cheltuielilor in preturile de...
#ArcelorMittal, #economie, #dobre, #somaj , #stiri Arcelormittal