Actiunile europene s-au ieftinit luni, afectate de evolutia sectoarelor financiar si energetic

Marti, 26 August 2008, ora 10:03
1072 citiri
Actiunile europene s-au ieftinit luni, afectate de evolutia sectoarelor financiar si energetic

Titlurile companiilor listate la marile burse europene s-au depreciat luni, cu cele mai mari corectii in domeniul financiar, ca urmare a temerilor privind situatia sectorului, in timp ce cotatiile titlurilor marilor firme petroliere si-au adancit pierderile din zilele anterioare, informeaza Reuters. 'Tranzactiile bursiere au fost afectate de inchiderea bursei londoneze, cel mai important centru financiar european, din cauza unei sarbatori.


Indicele FTS Eurofirst 300 a scazut cu 0,6%, pana la 1.169,35 puncte. De la inceputul acestui an, FTS Eurofirst 300 a pierdut aproape 22,5%, in timp ce indicele MSCI World, al principalelor actiuni de pe pietele internationale de capital, a coborat cu doar 17%.


Titlurile bancii spaniole Santander si ale grupului financiar olandezo-belgian Fortis s-au depreciat cu 2,4% fiecare, in timp ce actiunile companiilor petroliere Royal Dutch Shell si Total au pierdut 1,8% respectiv 1,4%, pe seama ieftinirii petrolului pana la nivelul de 114 dolari/baril.


Fondul Monetar International (FMI) si-a revizuit in scadere estimarile privind cresterea economica mondiala pentru anii 2008 si 2009, potrivit unui oficial al G20.


.Vestea indica o reducere a cererii pe piata mondiala, afectand titlurile celui mai mare producator mondial de otel, ArcelorMittal, care au pierdut 2,2%, si pe cele ale grupului Siemens, care s-au depreciat cu 1,6%.