Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ArcelorMittal: Angajatii nu vor sa plece voluntar

ArcelorMittal: Angajatii nu vor sa plece voluntar


Doar 300-350 de angajati ai ArcelorMittal Galati s-au inscris in schema de plecari voluntare, desi numarul scontat de combinat se ridica la 1200-1500, a anuntat Gheorghe Tiber, presedintele sindicatului Solidaritatea.

"Este putin, dar actiunea este in derulare. Estimez ca nu se va strange numarul de angajati scontat de combinat, fara presiuni", a declarat Gheorghe Tiber, presedintele sindicatului Solidaritatea.

ArcelorMittal Galati a anuntat la sfarsitul lunii iulie deschiderea unei noi scheme de plecari voluntare, care se desfasoara pana la sfarsitul lunii octombrie si care implica acordarea de la opt pana la 21 de salarii, plus o suma cuprinsa intre 15 mii si 30 mii de lei, in functie de vechime si venit.

Cu toate acestea, ArcelorMittal Galati a precizat ca nu va renunta la "angajatii care au competente considerate a fi necesare pentru companie acum si in viitor".

Combinatul a mai ramas in prezent cu aproximativ 8100 de angajati din peste 30 de mii in 1991, in momentul privatizarii. Conducerea justifica politica de reducere a personalului prin necesitatea de a mentine competitivitatea companiei.

"Vom anunta cifra finala a celor care vor pleca undeva la sfarsitul lunii septembrie, cand vom face cunoscute numarul dosarelor depuse si al celor aprobate", a spus Dorian Dumitrescu, directorul de Comunicare al combinatului de la Galati.

Insa disponibilizarile voluntare nu reprezinta singura masura adoptata de conducerea companiei pentru mentinerea competitivitatii combinatului. O parte din angajati vor fi relocati in alte departamente. In plus, compania va renunta la unele contracte cu firme terte, iar lucrarile vor fi preluate de proprii angajati ai companiei.

ArcelorMittal, o companie incercata de criza economica

Politica de reducere a cheltuielilor la combinatul de la Galati este consecinta unor ani dificili pentru ArcelorMittal. Compania a fost afectata de declinul industriei otelului la nivel mondial, in conditiile in care pretul petrolului a scazut cu 20% in ultimele luni.

Cererea pentru otel pe plan mondial ar urma sa incetineasca la 3,6% anul acesta, de la 5,6% in 2011, in timp ce in Europa ar putea fi un declin de 1,2%.

Pe fondul acestui declin, in luna august, agentia de rating S&P a revizuit in scadere, cu o treapta, ratingurile de credit pe termen lung si scurt atribuite ArcelorMittal, la categoria "junk", cu perspectiva negativa.

Profitul ArcelorMittal a scazut in T2 din acest an cu 28%, pe fondul crizei din zona euro. In perioada aprilie - iunie 2012, ArcelorMittal a inregistrat un profit de 2,4 miliarde de dolari, fata de 3,4 miliarde de dolari in perioada similara din 2011. Analistii estimau un profit de 2,1 miliarde de dolari.

Reduceri de costuri in SUA

ArcelorMittal a sustinut o politica agresiva de reducere a cheltuielilor si in Statele Unite ale Americii, unde contractul colectiv de munca pentru aproximativ 14 mii de angajati din 15 uzine, a expirat la inceputul lunii.

Negocierile cu sindicalistii au fost tensionate, insa compania este pe cale sa ajunga la un acord, relateaza Wall Street Journal.

ArcelorMittal a incercat fara succes impunerea unor salarii mai mici pentru noii angajati si reducerea salariului si a beneficiilor pentru toti lucratorii cu 36%, dar si modificarea anumitor beneficii in privinta asigurarilor de sanatate si pensiilor.

"Solidaritatea in negocierile cu managementul ArceloMittal, care a folosit o serie de tertipuri de intimidare, a fost rasplatita", a declarat presedintele sindicatului United Steelworkers, Leo Gerard.

Reprezentantii angajatilor au respins salariul diferentiat, insa cu anumite concesii nespecificate in legatura cu pensiile si asigurarile de sanatate.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1905 ori