AQUA Carpatica duce Legea Apei la Patronatul Apelor Minerale

Marti, 10 Aprilie 2012, ora 19:28
3729 citiri
AQUA Carpatica duce Legea Apei la Patronatul Apelor Minerale

Jean Valvis, om de afaceri si presedinte al AQUA Carpatica, solicita Patronatului Apelor Minerale (APEMIN) sa i se alature in demersul de modificare a cadrului legislativ privind etichetarea apelor minerale imbuteliate.

Intr-o scrisoare deschisa, Valvis si-a exprimat "dorinta expresa" ca APEMIN sa se alature proiectului prin care AQUA Carpatica intentioneaza sa impuna, prin lege, trecerea in mod obligatoriu a continutului de nitrati pe eticheta tuturor apelor imbuteliate si comercializate in Romania.

"Permisivitatea cadrului legislativ ce reglementeaza comercializarea apelor minerale naturale in Romania, precum si pericolul real pe care il reprezinta problema nitratilor pentru sanatatea noastra si a copiilor nostri, ne-au determinat sa pornim un program de strangere de semnaturi derulat cu precadere in mediul online, pentru a initia o schimbare legislativa ce ar avea ca urmare fireasca trecerea in mod obligatoriu a continutului de nitrati pe eticheta tuturor apelor imbuteliate si comercializate in Romania", se mentioneaza in textul scrisorii deschise.

Limita maxima admisa pentru nitrati

Potrivit lui Jean Valvis, proiectul demarat de Aqua Carpatica este de o "importanta majora pentru industria apelor minerale" din Romania, in contextul in care "cadrul legislativ este extrem de permisiv in prejudiciul consumatorului in general si reprezinta un real pericol pentru copii, mai ales bebelusi".

"Conform HG 1020/2005 si normelor tehnice de comercializare a apelor minerale naturale din Romania, limita maxima admisa pentru nitrati este de 50 mg/l - si chiar si aceasta limita nu este obligatoriu a fi trecuta pe eticheta.

In concluzie, cadrul legislativ este extrem de permisiv in prejudiciul consumatorului in general si reprezinta un real pericol pentru copii, mai ales bebelusi, fiind binecunoscut faptul ca toate autoritatile din randul pediatriei mondiale recomanda ca limita nitratilor din apa destinata consumului bebelusilor sa fie maxim 10 mg/l", se arata in textul scrisorii deschise trimise de Jean Valvis catre APEMIN.

Omul de afaceri a dat drept exemplu in acest sens o recomandare a Agentiei Franceze pentru Siguranta Sanitara a Alimentelor (Agence Francaise de Securite Sanitaire des Aliments) in care se specifica, explicit si categoric, ca limita maxima de nitrati in apa destinata consumului bebelusilor nu poate depasi 10 mg/l.

"Nitratii reprezinta o problema majora ce preocupa autoritatile europene, fapt dovedit si de Directiva UE privind nitratii, singura de acest fel elaborata pentru un constituent chimic poluant. Asa cum se stipuleaza in Directiva:

"Desi azotul este un element nutritiv vital, care contribuie la cresterea plantelor si a culturilor, concentratiile mari de azot sunt daunatoare pentru oameni si pentru natura. Utilizarea agricola a nitratilor in fertilizantii organici si in cei chimici reprezinta o sursa majora de poluare a apei Apei in Europa", se mai mentioneaza in textul scrisorii.

Demersul Aqua Carpatica: legea-apei.ro

Aqua Carpatica a demarat in urma cu cateva saptamani o campanie de strangere de semanturi pentru modificarea legislatiei cu privire la etichetarea apelor minerale imbuteliate.

Proiectul vizeaza introducerea cantitatilor de nitrati pe etichetele tuturor apelor din Romania.

Campania de strangere de semnaturi se desfasoara cu precadere pe Internet.

Pentru a impune o modificare legislativa, Aqua Carpatica are nevoie de 100.000 de semnaturi, din care a reusit sa stranga pana in prezent putin peste 40.000.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Legea Apei AQUA Carpatica, #AQUA Carpatica Jean Valvis, #Legea Apei Patronatul Apelor Minerale , #stiri AQUA Carpatica