Vezi de ce se scumpesc smartphonurile si cu cat

Miercuri, 30 Martie 2011, ora 23:19
2639 citiri
Vezi de ce se scumpesc smartphonurile si cu cat

Cutremurul din Japonia se resimte si la nivelul productiei de smartphone-uri, tablete si camere video. Gadget-urile produs in Japonia se vor scumpi sau vor fi livrate cu intarziere, insa cu toate acestea analistii nu prevad o scadere a vanzarilor, informeaza AFP.

"De la semiconductoare la ecrane si pana la electronice auto si de consum, efectele seismului din Japonia continua sa se propage la nivel mondial", a declarat Dale Ford, vicepresedinte al companiei de consultanta IHS, care a reiterat ca baza industriala japoneza a fost afectata.

Japonia asigura 15%-20% din productia electronica mondiala si ocupa pozitii cheie in anumite domenii care pot afecta sectorul mondial de profil, a declarat Jean-Philippe Dauvin, analist la compania Decision.

Dauvin a aratat ca 30% din jocurile video, 40% din camerele video si aparatele foto si 15% din televizoarele vandute la nivel mondial sunt fabricate in Japonia.

De exemplu, "40-50 de fabrici de cipuri din cele 140 existente in Japonia sunt inchise.

Componente precum cipurile DRAM si NAND sunt indispensabile tabletelor PC si aparatelor smartphone, dar si decodoarelor TV. Altele sunt incluse in ecrane plate sau baterii", a spus Dauvin.

In decurs de o luna, vor avea loc intreruperi in procesul de aprovizionare, preturile cipurilor vor creste, ceea ce va duce la majorarea preturilor produselor finite", a spus Dauvin.

Aparatele iPad si iPhone ale Apple sunt fabricate in cea mai mare parte in China dar includ componente high tech japoneze si vor fi afectate.

"Produsele noi, care genereaza cresteri, vor fi afectate in mod special.

Intr-un smartphone exista semiconductoare de 100 de euro, inclusiv memorii si componente japoneze", a explicat analistul.

In plus, vor fi afectate camerele video, televizoarele si jocurile video fabricate in Japonia.

La nivel mondial, analistii anticipeaza un deficit de oferta, intarzieri in livrarea produselor, oprirea fabricatiei in unele cazuri, cu impact asupra veniturilor.

Dauvin a adaugat ca este dificil de estimat cand va fi reluata productia in Japonia, avand in vedere cutremurele care afecteaza activitatea fabricilor si rationalizarea consumului de electricitate.

In opinia sa, activitatile nu vor reveni complet la normal inainte de toamna. 

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#smartphone, #cutremur japonia, #productie japonia, #gadget, #preturi smartphone, #ipad apple , #stiri Apple