Vanzarile de muzica pe Internet s-au triplat in 2005

Joi, 19 Ianuarie 2006, ora 18:07
1073 citiri

Anul trecut, vanzarile mondiale de muzica digitala, via Internet, iPod-uri si telefoanele mobile, s-au triplat comparativ cu 2004, cifrandu-se la 1,1 miliarde dolari si acoperind sase procente din veniturile totale ale industriei muzicale, a anuntat joi Federatia Internationala a Industriei de Inregistrari Muzicale (IFPI).

Potrivit IFPI in 2005 au fost descarcate de pe Internet peste 420 de milioane de melodii, mai mult decat dublu comparativ cu 156 milioane melodii descarcate in 2004 "2005 a fost anul in care muzica digitala a inceput sa capete contur", a declarat presedintele IFPI, John Kennedy.

Cele 1,1 miliarde dolari generate de vanzarile de muzica digitala sunt impartite aproximativ 60-40 intre serviciile de muzica online de genul iTunes Music Store (lansat de Apple) si veniturile generate de serviciile de tip "ringtunes" destinate special telefoanelor mobile.

In prezent, vanzarile de muzica pe Internet acopera aproximativ sase procente din veniturile totale ale industriei muzicale. In schimb, veniturile acestei industrii s-au redus de la 13,4 la 13,2 miliarde dolari in prima jumatate a anului trecut. Industria muzicala se confrunta cu o scadere treptata a veniturilor sale de la inventarea retelelor de tip file-sharing de genul Kazaa, insa 2005 a fost un an de cotitura dupa ce o serie de tribunale din SUA si Australia au dat castig de cauza caselor de discuri in procesele intentate Kazaa si unor aproximativ 20000 de persoane care au utilizat aceste retele pentru a descarca muzica piratata.

Pentru 2006, analistii estimeaza ca multe retele de tip file-sharing vor dori sa devina legale prin instalarea de programe software care filtreaza si blocheaza muzica piratata. In plus, au luat amploare multe servicii pe baza de abonament de genul Rhapsody, Napster sau Yahoo Music care ofera muzica nelimitata pentru o taxa lunara. Numarul de abonati la aceste servicii a crescut in 2005 de la 1,5 la 2,8 milioane.

Averea