Top 10: Parteneriate "tech" celebre

Joi, 17 Februarie 2011, ora 18:13
2424 citiri
Top 10: Parteneriate "tech" celebre

In momentul in care CEO-ul Nokia, Stephen Elop a anuntat parteneriatul companiei cu Microsoft sptamana trecuta, a prezentat noua piata a smartphone-urilor ca fiind o cursa de 3 cai. Un parteneriat intre companii la momentul potrivit poate elimina slabiciunile dintre concurenti, poate pune presiune pe liderii de piata sau poate transforma un start-up intr-un gigant de miliarde de dolari.

Vezi ce parteneriate au facut minuni in peisajul tehnologiei:

Apple & ARM

Modelele de procesoare ARM au alimentat timp de mai mult ani teefoanele mobile.

In 2010, Apple a folosit un procesor ARM pentru celebrul iPad. Succesul gadget-ului a determinat Apple sa ramana fidel ARM, folosindu-i procesoarele la realizarea tabletelor.

Chiar si Microsoft a decis ca urmatoarea versiune de Windows sa ruleze pe cipuri ARM, renuntand la traditia Intel.

Microsoft & Yahoo

A fost nevoie de mai mult de 2 ani, de o oferta de achizitie esuata, o recesiune economica si o schimbare de CEO, pana cand Microsoft a semnat acordul cu Yahoo.

Microsoft Bing a inceput in 2010 sa alimenteze toate rezultatele de cautare pe Yahoo.

Parteneriatul nu este inca profitabil pentru Microsoft, insa pune presiune pe Google.

Apple & Google

Apple a stiut sa construiasca hardware si software pentru iPhone, insa compania a avut nevoie de ajutor in privinta serviciilor online.

Un acord cu Google a facut posibila aparitia Google Maps si Youtube pe fiecare iPhone care a devenit in scurt timp gadget-ul nr 1 preferat de catre consumatori.

Parteneriatul s-a “clatinat” putin in momentul in care Google a decis sa intre in afacerea smartphone-ului. CEO-ul Google Eric Schmidt a fost nevoit sa demisioneze din consiliul de directori ai Apple, insa aplicatiile Google ruleaza inca pe iPhone.

Intel & Apple

Ani de zile in care Windows rula pe cipuri Intel, Apple s-a increzut in procesoarele PowerPC proiectate de catre IBM si Motorola.

De la inceputul lui 2000, arhitectura PowerPC a ramas in urma in ceea ce priveste durata de viata a bateriei, lucru care a indemnat Apple sa ia calea Intel, ceea ce a facut vanzarile Apple sa “explodeze”.

Google & Yahoo

La inceputurile Google a fost semnat un acord cu Yahoo pentru a spori calitatea rezultatelor de cautare.

Acordul a durat 4 ani si a oferit Google un capital de operare mic si multa notorietate, ceea ce a ajutat compania aflata la inceput sa-si pregateasca propriul model de afaceri.

Alianta s-a incheiat cu un proces, Yahoo primind 2.7 milioane de actiuni Google.

IBM & Red Hat

In anii 90’, majoritatea calculatoarelor rulau pe anumite variante de Unix. Insa, IBM a decis sa faca un pariu strategic pe Linux, un sistem de operare open-source bazat pe Unix.

Compania a semnat un acord cu distribuitorul Linux, Red Hat in 1999.

IBM a fost cea care a contribuit la mutarea Linux de pe serverele web pe serverele companiilor.

Microsoft &Apple

Cand Steve Jobs s-a reintors la Apple in 1997, compania se afla pe punctul de a esua.

Una din primele sale miscari inspirate a fost de a semna un acord cu Microsoft care a investit 150 milioane de dolari in Apple. In urma acordului cele doua companii au convenit sa dezvolte Office pentru Mac pe acelasi format ca si pe Windows.

Tranzactia a fost “condamnata” de catre fanii Apple, insa au ajutat compania sa iasa din impas.

Microsoft & Intel

In 1987, Microsoft a lansat Windows 2.0 care rula exclusiv pe procesoarele Intel 286.

De atunci piata PC-urilor a fost dominata de doua companii: mai mult de 90% din calculatoarele personale aveau Windows si peste 80% dintre acestea aveau cipuri Intel.

Dupa 20 de ani de parteneriat, Microsoft a tradat Intel si s-a reorientat catre competitorul acestuia, ARM.

IBM & Microsoft

Directorii IBM au abordat prima data Digital Research pentru a obtine licenta sistemului de operare CP/M pentru primele calculatoare, dar din motive necunoscute nu au putut ajunge la un acord.

In schimb, IBM a facut un acord cu Microsoft pentru MS-DOS. Mai tarziu, IBM a obtinut licenta pentru CP/M, dar au platit mai mult pentru ea decat pentru sistemul de operare al Microsoft si niciodata nu au pus-o in practica.

Microsoft & Nokia?

Ambele companii au fost concurente pe piata smartphone-urilor de aproape 10 ani. Deci, acest parteneriat nu are nimic asemanator cu vechile parteneriate.

In al doilea rand, companiile nu se afla pe picior de egalitate.

Microsoft nu are o putere foarte mare pe piata smartphone-urilor, insa activitatea si situatia financiare sunt mult mai puternice.

Nokia scoate mai multe telefoane decat orice alta companie, insa cota de piata a smartphone-urile este in scadere rapida si are nevoie de o resuscitare.

De aceea, Nokia isi va pune destinul tehnologic in mainile Microsoft.

Alianta seamana cu parteneriatul cu Yahoo din 2009, care se pare ca a atins obiectivul Microsoft de a pune presiune pe Google, insa nu a fost la fel de profitabil si pentru Yahoo.

Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
#apple, #nokia, #parteneriate , #stiri Apple