Si Apple se clatina? Vezi de ce

Joi, 30 Iunie 2011, ora 13:59
1665 citiri
Si Apple se clatina? Vezi de ce

Actiunile Apple au scazut cu 4 procente in luna iunie, incheind una din cele mai slabe perioade ale Apple din ultimii trei ani, in timp ce investitorii se tem de rivalitatea cu Google. 

Actiunile Apple, care au scazut cu 8 procente fata de recordul de 363,13$ pe actiune atins in februarie, nu au mai avut 6 luni atat de proaste din 2008, cand criza a inceput sa puna stapanire pe piata de capital.

Investitorii, afectati deja de plecarea in concediu medical a lui Steve Jobs, incep sa se teama si de revenirea Google, pe piata smartphone-urilor.

A trecut un an de cand Apple a introdus tableta originala iPad, iar urmatoarea lansare de produse Apple nu va avea loc decat la sfarsitul lui septembrie.

Acest lucru i-a facut pe actionari sa astepte cu nerabdare noi produse-catalizator pentru piata, chiar daca profitul a crescut cu peste 75% in ultimele doua trimestre raportate.

Apple este atat de bun in ceea ce face incat o noua “lovitura” ar fi suficienta pentru a se simti o evolutie majora pe piata de capital, considera investitorii din California.

Actiunile companiei Apple au scazut joi cu 1,22 dolari pe piata de capital Nasdaq, potrivit Bloomberg.

Raportat de la data de 14 ianuarie, cand Steve jobs si-a luat al treilea concediu medical din 2004 pana acum, actiunile Apple au scazut cu 4,1%.

Jobs, factorul de succes pentru Apple

“Nimeni nu il poate inlocui pe Steve Jobs” declara un posesor a 2,96 milioane de actiuni Apple la sfarsitul lui martie, dupa ce a vandut peste 800.000 din actiunile detinute.

Apple, ce-a de-a doua companie ca marime din topul 500 S&P dupa Exxon Mobil Corp., a reprezentat una dintre cele mai sigure investitii in ultimii ani.

Raportandu-se la inceputul lui 2007, cand Jobs anunta lansarea iPhone, compania s-a marit de patru ori.

Investitorii Apple, marcati de pesimism

In acest an, insa, mari investitori precum Goldman Sachs, Janus Capital sau Wellington Management Co. si-au redus participatiile in cadrul Apple.

Luand in considerare cresterile inregistrate la preturile actiunilor Apple pana acum, e inevitabil ca aceasta crestere sa incetineasca, este de parere unul dintre investitorii cu actiuni la Apple.

Ascensiunea Apple se incheie aici, potrivit analistilor, care prevedeau ca valoarea actiunilor va urca pana la 457.08 dolari in urmatoarele luni.

Diferenta dintre previziuni si valoarea de piata a actiunilor a atins, insa,  un nivel dezamagitor in 20 iunie, de 141.92 dolari pe actiune, potrivit datelor oferite de Bloomberg, care demonstreaza ca, pana in acest moment al anului 2011, Apple are performante foarte slabe pe piata.

Noul iPhone, o noua sansa pentru Apple

Apple ar putea beneficia de un avant, odata cu lansarea noii versiuni de iPhone, pregatita pentru sfarsitul lui septembrie, dar si odata cu cresterea cererii pentru electronice in sezonul cumparaturilor de sfarsit de an.

Mai mult decat atat, scaderile recente inregistrate de Apple pe piata de capital au creat o oportunitate pentru alti investitori, care au cumparat actiuni si se bazeaza pe pozitia domnanta si greu de doborat a tabletei iPad pe piata.

Chiar daca investitorii se tem de dispozitivele care folosesc sistemul de operare Android, unii analisti sunt de parere ca Google ar trebui sa fie cel care se teme.

Potirivit analistilor, pe piata din SUA, Android va inregistra scaderi considerabile, pe masura ce utilizatorii vor trece la urmatorul model de iPhone, informeaza Bloomberg.

In plus, cifrele arata o evolutie pozitiva pentru smartphone-ul Apple:  in martie, iPhone a acaparat 29,5 procente din piata SUA, inregistrand o crestere fata de cele 17,2 procente din decembrie, in timp ce Android a inregistrat o cota de 49,5% din aceeasi piata, in scadere de la cele 52, 4 procente detinute in decembrie.

Imaginea Apple la nivel mondial

Apple a depasit ca performante alte mari companii din tomeniul tehnologiei precum Google, al carui profit crescuse la 30% anul trecut, dar care a scazut la 16% in 2011.

Chiar si Microsoft a cunoscut o scadere a profitului cu 8,2% anul acesta.

Aceste argumente nu sunt suficiente pentru investitori, care sunt aproape convinsi ce cele mai bune zile ale Apple s-au incheiat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
WhatsApp lansează o funcție extrem de interesantă pentru utilizatori
WhatsApp lansează o funcție extrem de interesantă pentru utilizatori
WhatsApp, aplicația de mesagerie folosită de milioane de oameni zilnic, introduce un nou instrument menit să faciliteze gestionarea mesajelor prin intermediul unui set de filtre de chat, așa...
#apple, #apple se clatina, #google, #ipad, #iphone, #steve jobs , #stiri Apple