Rezultatele financiare ale gigantului Apple dezamagesc. Actiunile sunt in scadere

Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 10:45
2064 citiri
Rezultatele financiare ale gigantului Apple dezamagesc. Actiunile sunt in scadere

Apple a vandut in primul trimestru al anului fiscal, perioada octombrie-decembrie, un numar de smartphone-uri mai mic decat anticipau analistii si estimeaza venituri sub asteptari pentru primele trei luni din acest an, rezultatele cauzand scaderea pretului actiunilor pe bursa cu pana la 9,1%.

Grupul a anuntat ca a livrat 51 de milioane de smartphone-uri iPhone in primul trimestru al anului fiscal, in timp ce analistii estimau 54,7 milioane de unitati, potrivit Bloomberg. Chiar si dupa ce a lansat in ianuarie iPhone prin intermediul celui mai mare operator telecom din lume, China Mobile, Apple a anuntat ca se asteapta la venituri de 42-44 miliarde de dolari pentru trimestrul in curs, in timp ce analistii asteptau o prognoza de 46,1 miliarde de dolari.

Daca Apple va raporta venituri mai mici decat 43,6 miliarde de dolari, rezultatul din ianuarie-martie anul trecut, va inregistra prima scadere trimestriala a veniturilor incepand din 2003.

Veniturile si profitul Apple pentru trimestrul octombrie-decembrie, primul al anului fiscal in curs, au depasit, insa, asteptarile analistilor. Castigul grupului american a stagnat fata de anul trecut la 13,1 miliarde de dolari, 14, 5 dolari pe actiune, in timp ce veniturile au avansat cu 5,7%, la 57,6 miliarde de dolari. Analistii consultati de Bloomberg anticipau profit pe actiune de 14,07 dolari si venituri de 57,5 miliarde de dolari.

Apple a raportat, anul trecut, prima scadere a profitului din peste un deceniu

Anul trecut, producatorul iPhone si iPad a raportat prima scadere a profitului din peste un deceniu.

Actiunile Apple au scazut cu pana la 9,1% in tranzactiile realizate pe platformele electronice dupa inchiderea sedintei de luni a bursei din SUA. Cotatia a inchis sedinta obisnuita de tranzactionare in urcare cu mai putin de 1%, la 550,5 de dolari.

Gama de produse a Apple atinge un plafon in privinta vanzarilor si evidentiaza cat de important este ca directorul general, Tim Cook, sa lanseze un nou produs, primul pentru grup incepand din 2010, noteaza Bloomberg.

Rezultatele financiare indica posibila atingere a limitei pentru actualele produse, in urma concurentei smartphone-urilor si tabletelor lansate de rivali. Cook a declarat ca vanzarile din SUA au fost mai slabe decat asteptarile, in parte din cauza popularitatii mai reduse a iPhone 5C, mai ieftin, care nu s-a dovedit la fel de popular precum modelul mai scump iPhone 5S.

Stagnarea vanzarilor sporeste presiunea asupra companiei pentru noi lansari, care sa reporneasca cresterea.

"Am vazut in ultimul an produse impresionante, dar sunt doar imbunatatiri ale unor produse existente si nu neaparat o inovatie semnificativa. Investitorii Apple vor noua chestie de succes - asta asteapta oamenii", a declarat Jack Ablin, director de investitii la BMO Private Bank.

Grupul a vandut 26 de milioane de iPad-uri

Apple nu a mai lansat un produs complet nou de la debutul iPad in 2010. Prima versiune a iPhone a fost introdusa in 2007. In lipsa unor noi lansari, Apple a mizat pe imbunatatiri ale gamei actuale pentru a stimula cererea. Grupul a prezentat smartphone-urile iPhone 5s si iPhone 5c, precum si iPad Air si iPad mini la timp pentru a prinde anul trecut perioada de vanzari de dinaintea sarbatorilor, importanta pentru rezultatele financiare.

Grupul a vandut de asemenea, 26 de milioane de iPad-uri si 4,8 milioane de computere Mac in primul trimestru.

Vanzarile iPhone, cea mai importanta sursa de venit pentru Apple, inregistreaza o evolutie mai slaba decat piata la nivel global. Livrarile iPhone au crescut anul trecut cu 13% la nivel global, iar piata a avansat cu 41%. Cota de piata a Apple a scazut de la 19% la 15%, in timp ce rivalul Samsung a ajuns la 32%, potrivit datelor firmei de cercetare Strategy Analytics.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#apple vanzari, #apple scadere, #Apple iPhone, #rezultate apple , #stiri Apple