Revolutia ecranului tactil: cand a inceput si unde conduce

Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 00:39
1946 citiri
Revolutia ecranului tactil: cand a inceput si unde conduce

Incepand cu iPad-ul de la Apple, la smartphone-urile cu Android si pana la masuta Surface de la Microsoft, interfata multi-touch ne permite sa controlam device-urile cu simple gesturi si atingeri, cum cei mai multi dintre noi nu si-ar fi imaginat in urma cu putin timp. 

Multumita avansului tehnologic, touch screen-urile au intrat in cotidian.

Totusi, ideea nu este una noua. Tabletele grafice aparute in anii '80 pentru Atari 800 sau Apple II sau device-urile Apple Newton si PalmPilot, din anii '90, functionau pe acelasi principiu.

PalmPilot, spre exemplu, avea un ecran rezistiv sensibil la presiune, format din doua straturi.

iPad si Motorola Droid X sunt dotate cu ecrane capacitative, cu un singur strat.

Acestea permit un control marit, in comparatie cu cele folosite la bancomate sau vechi sisteme GPS. Ecranele capacitative reactioneaza la cea mai mica atingere si poate "citi" mai multe atingeri in acelasi timp.

Unii producatori au adaugat si feedback haptic. Ecranul tactil a ajuns si in segmentul PC-urilor produse de HP.

Microsoft vrea sa dezvolte un nou touch screen, care sa ofere feedback tactil real.

Acesta va contine un strat special care, atunci cand este activat prin ultraviolete, poate ridica sau cobori pixelii, oferind o textura.

Iata cateva tehnologii care folosesc deja atingerea, potrivit PC Magazine.

Light touch



PrimeSense este compania care a facut chip-ul folosit de sistemul Kinect pentru Xbox 360, o camera video care permite userului sa controleze device-ul prin miscarile corpului.

Compania din Tel-Aviv lucreaza la o noua metoda de manipulare a obiectelor de pe ecran, printr-o simpla miscare a mainii.

Ecranul de la CNN



Perceptive Pixel este o companie despre care s-a auzit prima oara in 2008, cand CNN a inceput sa foloseasca "Peretele Magic", un display de 88 de inch de 1080p care suporta gesturi multi-touch.

Ecranul a costat 100.000 de dolari.

Wacom Cintiq 21UX



Ecranele tactile nu sunt, de obicei, destul de ergonomice pentru a fi folosite la sisteme desktop. Nu este si cazul Cintiq 21 UX, un instrument foarte util pentru graficieni sau editori foto.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apple lucrează la un model de ochelari inteligenți. Pot înlocui căștile AirPods
Apple lucrează la un model de ochelari inteligenți. Pot înlocui căștile AirPods
Apple se află în plin proces de dezvoltare a unei noi game de produse inteligente alimentate de inteligență artificială, inclusiv ochelari inteligenți, căști AirPods cu camere și inele...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#touch screen, #ipad, #apple, #microsoft, #atingere, #ecran tactil , #stiri Apple