Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Procesul de miliarde de dolari dintre Apple si Samsung se apropie de sfarsit

Procesul de miliarde de dolari dintre Apple si Samsung se apropie de sfarsit


Juratii de la procesul dintre Apple si Samsung, care se judeca la tribunalul federal din San Jose, California, trebuie sa raspunda la peste 600 de intrebari, formularul de verdict avand nu mai putin de 20 de pagini, potrivit Bloomberg.

Cele doua companii au depus zeci de probe la dosar, care mai cuprinde 50 de ore de pledoarie si marturii, precum si calcule complexe privind potentialele daune, de ordinul miliardelor de dolari.

Judecatorul care prezideaza procesul le-a citit juratilor 109 pagini de instructiuni necesare pentru a raspunde corect celor peste 600 de intrebari la care trebuie sa raspunda verdictul. Citirea regulilor a durat mai mult de doua ore, instanta dictand de mai multe ori "pauze de stat in picioare" pentru a se asigura ca juratii vor fi atenti.

Cele 600 de intrebari vizeaza trei categorii diferite de patente sau brevete, fiecare guvernata de un alt set de reglementari: brevete utilitare, brevete de design si drepturi de proprietate intelectuala asupra "aspectului" produselor.

Astfel, juratii trebuie mai intai sa incadreze fiecare intrebare intr-una dintre aceste categorii, apoi sa ajunga la un verdict prin aplicarea reglementarilor specifice si deliberari.

Juriul a inceput deliberarile miercuri, iar verdictul trebuie sa fie unanim pentru ca procesul sa rezulte intr-un castigator.

Procesul a inceput in aprilie 2011, cand Apple a acuzat Samsung ca unele smartphone-uri si tablete Galaxy produse de compania sud-coreeana imita iPhone-ul si iPad-ul.

Samsung a contraatacat acuzand Apple ca foloseste fara drept mai multe tehnologii brevetate in domeniul telecomunicatiilor.

Cele doua companii, care domina piata smartphone-urilor, se judeca in procese similare in 30 de tari pe patru continente, confruntarea din tribunalul federal din San Jose fiind insa prima care ajunge in fata unui juriu si este aproape de a fi solutionata.

Apple vrea daune de pana la 2,75 miliarde de dolari si solicita ca o interdictie temporara instituita de judecator asupra comercializarii unei tablete Samsung pe teritoriul SUA sa devina permanenta, caz in care compania ar putea cere extinderea interdictiei si catre alte produse, inclusiv telefoane.

Apple sustine ca peste 28 de produse Samsung incalca drepturi de proprietate intelectuala, iar juratii trebuie sa decida care dintre persoanele juridice care reprezinta grupul sud-coreean - compania-mama sau cele doua divizii din Statele Unite - este responsabila pentru acuzatii.

Valoarea daunelor trebuie stabilita individual pentru fiecare produs gasit "vinovat" si fiecare brevet incalcat.

Samsung sustine ca Apple a incalcat cinci brevete de inventie ale companiei sud-coreene si cere redevente de 421,8 milioane de dolari.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1412 ori