Minuni tehnologice devenite amintiri

Duminica, 06 Februarie 2011, ora 01:00
1846 citiri
Minuni tehnologice devenite amintiri

Traind intr-o epoca a tehnologiei avansate, a iPad-urilor, telefonelor performante sau laptop-urilor, devenim nostalgici cand ne amintim de pozele facute cu primele aparate Polaroid sau de momentele cand ascultam muzica de pe casete.

Acestea in prezent sunt tehnologii invechite, pe care le mai gasim la colectionari sau la bunici puse bine deoparte.

Mother Nature Network trece in revista opt inventii tehnologice care in timp au intrat intr-un con de umbra, dar au ramas amintiri frumoase.

Discul laser

Precursor al DVD-ului, discul laser a aparut la inceputul anilor '80. Acesta a oferit o imagine de inalta calitate, pentru acea vreme, iar pretul l-a ajutat sa domine piata americana.

In perioada anilor '90 a devenit foarte popular. Favorit al pasionatilor de film, discul laser a continuat sa fie produs pana in ianuarie 2009.

Cei de la Pioneer au preluat majoritatea actiunilor producatorului si, dupa ce au reusit sa vanda un total de 9,5 milioane de discuri in intreaga lume, au oprit productia.

Floppy discul sau discheta

Desi a ramas o amintire trebuie spus ca discheta a fost primul dispozitiv portabil de stocare care a revolutionat tehnologia.

A cunoscut o popularitate aparte pe parcursul anilor 1980 si 1990. Insa, odata cu aparitia CD-urilor si a cardurilor de memorie, discheta a intrat usor intr-un con de umbra. Un punct slab al acesteia il reprezenta capacitatea mica de stocare.

Inca de la inceputul anilor '70 producatorii au incercat sa faca dischete tot mai performante pentru utilizatori.

Primele dischete au avut diametru de 8 inchi si o capacitate de 1,5 MB, urmand ca odata cu dezvoltarea tehnologiei pe piata sa apara si dischete cu diametru de 3,5 inchi si capacitate de 150-200 MB.

Insa progresele nu au fost suficiente. Apple a fost prima companie care a renuntat la unitatea floppy disc in 1998, atunci cand a introdus iMac, iar in 2003 o decizie similara au luat cei de la Dell.

VHS sau VCR

1976 este anul aparitiei VCR, care a revolutionat industria filmului. Acest videorecorder a facut posibila aducerea filmului in casele oamenilor prin intermediul casetelor VHS. Apogeul l-a atins la sfarsitul anilor'80' si inceputul anilor '90', cand si pretul a devenit mult mai accesibil.

Insa spre sfarsitul anilor '90 popularitatea acestei masinarii video a inceput sa scada odata cu aparitia altor dispozitive electronice performante, si vorbim aici de DVD player.

"A History of Violence" din octombrie 2005 a fost ultima aparitie de la Hollywood realizata in format VHS. Trei ani mai tarziu JVC, ultimul producator de VCR, a incetat sa mai fabrice astfel de aparate.

Citeste continuarea pe Ziare.com

#tehnologii invechite, #ipad, #discheta , #stiri Apple