Marele razboi juridic dintre Apple si Samsung: Cand se va sfarsi

Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 13:50
2259 citiri
Marele razboi juridic dintre Apple si Samsung: Cand se va sfarsi

Apple si Samsung sunt doua companii care au format piata de smartphone-uri si tablete, iar marele lor razboi juridic a continuat si in 2012, cu o decizie rasunatoare, luata de o Curte din Statele Unite.

In urma deciziei, Samsung a fost obligata sa plateasca o suma uriasa pentru incalcarea mai multor brevete de inventie.

In primavara anului 2011, Apple a dat in judecata Samsung pentru incalcarea mai multor brevete de inventie. Pana in august 2011, razboiul juridic dintre cele doua companii se extinsese la 19 procese, in noua tari diferite.

Pana in octombrie, disputele legale ajunsesera in 10 tari, iar pana in iulie 2012, cei doi mari producatori erau implicati in peste 50 de procese la nivel global, cu cereri de miliarde de dolari despagubiri.

Apple a castigat in Statele Unite, iar Samsung a avut decizii favorabile in Korea de Sud, Japonia si Marea Britanie.

Unde s-au luptat pana acum cele doua companii

Coreea de Sud

Samsung a dat Apple in judecata in aceasta tara in iunie 2011, pentru incalcarea a cinci brevete de inventie. In august 2012, decizia judecatoreasca a fost ca Apple a incalcat doua dintre brevetele de inventie ale Samsung, iar Samsung a incalcat un brevet Apple. Cele doua companii au fost obligate sa plateasca mici despagubiri, iar unele produse au fost interzise temporar de la comercializare. Niciunul dintre ele nu facea parte din ultima generatie de produse.

Procesul din Japonia

Samsung a dat Apple in judecata in Japonia pentru incalcarea a doua brevete. La sfarsitul lunii august, judecatorii japonezi concluzionau ca smartphone-urile Samsung, dar si tabletele sale nu incalca niciun brevet de inventie al Apple.

Curtea din Germania

In august 2011, o curte judecatoreasca din Germania a aprobat cererea Apple de a fi interzisa vanzarea tabletei Samsung Galaxy Tab 10.1 pe piata din Uniunea Europeana, pentru incalcarea de catre producatorul corean a doua brevete de inventie. Ulterior, curtea a revenit asupra deciziei si a aplicat interzicerea tabletei Samsung doar pentru piata din Germania.

Potrivit unei estimari a Strategy Analytics, Samsung ar fi putut vinde 500.000 de unitati daca n-ar fi primit sanctiunea.

In martie 2012, curtea judecatoreasca din Mannheim a respins plangerile inaintate de ambele companii in ceea ce priveste brevetul de inventie pentru functia slide-to-unlock, folosita la smartphone-uri.

In data de 21 septembrie, curtea a decis in favoarea companiei Samsung, motivand ca aceasta nu incala brevetele de inventie ale Apple in ceea ce priveste tehnologia touch-screen.

Plangeri in Italia si Franta

La scurt timp dupa ce Apple a lansat iPhone 4S, Samsung a depus plangeri la curtile judecatoresti din Paris si Milano, pentru a bloca vanzarile Apple in aceste tari, pretinzand ca iPhone ii incalca doua brevete de inventie.

Procesele din Olanda

In data de 24 august 2011, curtea civila de la Haga a interzis trei modele Samsung, in urma unui proces intentat de Apple. In data de 26 septembrie 2011, Samsung a cerut interzicerea tabletei iPad si a smartphone-urilor Apple, pe motiv ca producatorul american nu are licente pentru a folosi tehnologia mobila 3G. La sfarsitul lunii octombrie, cererea Samsung a fost respinsa, iar in ianuarie 2012, interdictia asupra vanzarilor de Samsung Galaxy Tab 10.1 pe piata din Olanda a fost ridicata.

Procesul din Australia

La inceputul anului 2011, Apple a incercat sa blocheze vanzarile de Samsung Galaxy Tab 10.1 in Australia, dar cererea a fost respinsa de Inalta Curte Judecatoreasca din Australia.

Deciziile din Anglia

Un judecator britanic a decis ca produsele Samsung nu sunt "suficient de cool" pentru a semana cu produsele Apple. In iulie 2012, un judecator britanic a respins cererea Samsung de a fi blocate vanzarile produselor Apple, declarand ca tabletele Samsung Galaxy a incalcat anumite drepturi de design ale produselor Apple, dar a ordonat companiei Apple sa publice pe site-ul sau o declaratie din care sa reiasa ca Samsung nu a copiat iPad.

Procesele din Statele Unite

In data de 24 august 2012, un juriu din Statele Unite a decis ca Samsung incalca mai multe brevete de inventie ale produselor Apple si a decis ca producatorul american trebuie sa primeasca despagubiri in valoare de 1,049 miliarde de dolari.

Avocatii Apple au incercat sa obtina si interzicerea produselor Samsung pe piata americana, dar cererea le-a fost respinsa.

Cele doua companii sunt in continuare blocate in batalii legale la nivel global.

Recent, Samsung Electronics a renuntat la procesele prin care incerca sa obtina blocarea vanzarii produselor Apple in Europa, in cadrul unui litigiu privind folosirea tehnologiei sale in tarile europene.

Decizia a fost luata la cateva ore dupa ce un tribunal din SUA a decis sa nu interzica vanzarea a 26 de produse Samsung pe piata americana.

Samsung va retrage in mod unilateral cererile de interzicere a vanzarilor Apple intentate impotriva Apple in Germania, Marea Britanie, Franta, Italia si Olanda, a declarat un oficial al companiei, precizand ca vor continua litigiile prin care sunt solicitate daune in disputele referitoare la drepturile de proprietate intelectuala.

Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
#razboi apple samsung, #procese Apple Samsung, #produse Apple Samsung , #stiri Apple