La un an de la moartea lui Steve Jobs, Apple o duce foarte bine

Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 13:20
2365 citiri
La un an de la moartea lui Steve Jobs, Apple o duce foarte bine

Steve Jobs a incetat din viata in data de 5 octombrie 2011, iar, dupa un an, compania pe care a creat-o, Apple, atinge noi recorduri: pretul actiunilor a crescut cu peste 79%, pana la aproape 667 de dolari, iar iPhone este in continuare vedeta vanzarilor.

De numele lui Jobs se leaga lansarea unor produse vedeta, precum calcluatorul iMac, tableta iPad sau iPhone, telefonul cu cele mai mari vanzari din lume.

La un an dupa moartea lui Steve Jobs compania pe care a fondat-o, in 1976, a devenit cea mai valoroasa companie din lume.

In urma cu un an, cand Steve Jobs a demisionat, din motive medicale, din functia de CEO al Apple, iar Tim Cook a preluat conducerea, actiunile Apple au inchis la 374 de dolari pe actiune. Pana la sfarsitul lunii iulie a acestui an, actiunile se tranzactionau cu aproximativ 600 de dolari, iar cand Apple a raportat un trimestru "dezamagitor", au ajuns la 570 de dolari.

Pana la sfarsitul lunii august, actiunile au ajuns la 660 de dolari, inainte de pronuntarea deciziei impotriva companiei Samsung, iar dupa victoria in acest proces pretul actiunilor a ajuns la 675 de dolari.

Apple vs Samsung: Procesul care a schimbat totul

In acest moment, Apple are o capitalizare de piata de 629,4 miliarde de dolari.

"Apple a avut 12 luni mai bune decat multe firme au dus-o in ultimii 12 ani", a spus Michael Gartenberg, un analist care urmareste subiectul Apple pentru firma de cercetare Gartner

iPhone 5, cel mai recent smartphone lansat de companie, se vinde foarte bine. Compania a vandut intre 6 si 10 milioane de telefoane iPhone 5 in doua saptamni de la lansare. Pana in acest moment, 243 de milioane de iPhone-uri au fost vandute.

Pana la sfarsitul anului 2013, analistii au estimat ca se vor fi vandut 500 de milioane de iPhone-uri.

Tot legat de iPhone, veniturile companiei sunt generate in proportie de 53% din vanzarile de iPhone. Telefonul genereaza 70% din profitul companiei.

Multi analisti spun ca Apple a depasit momentul psihologic al disparitiei liderului, care inspira compania si care o ghida.

Alti analisti sustin ca succesul Apple se datoreaza in mare parte lui Steve Jobs, iar efectele muncii sale inca se simt in produsele si serviciile pe care le-a lansat compania recent.

In orice caz, istoria tinde sa "uite" defectele oamenilor si le recunoaste meritele. Cand Steve Jobs a murit a fost comparat cu Edison si Henry Ford. Nu stim daca aceasta comparatie va mai sta in picioare dupa 30, 40 sau 50 de ani de la moartea lui Steve Jobs.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#moarte Steve Jobs un an, #Steve Jobs disparitie Apple, #capitalizare Apple, #afaceri Apple, #vanzari apple , #stiri Apple