Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Istoria Yahoo! A- Cum a inceput totulA.

Istoria Yahoo! A- Cum a inceput totulA.

Yahoo! a inceput ca un hobby de student si a evoluat intr-un brand global care a schimbat pentru totdeauna modul in care oamenii comunica unul cu altul, gasesc si au acces la informatie sau cumpara lucruri.Cei doi fondatori Yahoo!, David Filo si Jerry Yang, doctoranzi la Inginerie Electrica in cadrul Stanford University, si-au inceput ghidul intr-un trailer de campus in februarie 1994 ca un mod de a tine pasul cu interesul lor pentru Internet. Nu dupa mult timp petreceau mai mult timp cu lista lor de link-uri favorite intocmita acasa decat cu dizertatiile doctorale. Lista lor a devenit insa in scurt timp prea lunga si greu de manevrat astfel ca au impartit-o in categorii. Cand categoriile deveneau neincapatoare, au inventat subcategorii.... si astfel a luat nastere conceptul de baza al Yahoo!.

Site-ul a debutat cu denumirea de A"Ghidul lui Jerry si a luyi David pentru World Wide WebA", dar a primit in scurt timp un alt nume cu ajutorul unui dictionary. Numele de Yahoo! este un acronim al expresiei "Yet Another Hierarchical Officious OracleA", insa Filo si Yang insista ca au ales acest nume deoarece le-a placut definitia termenului de yahoo: A"nepoliticos, fara complicatiii, obraznicA".Yahoo! s-a bazat la inceput pe statia conceputa de cei doi studenti, A"AkebonoA", in timp ce partea de soft se afla in valculatorul lui Filo, A"KonishikiA" A- ambele nume fiind ale unor luptatori de sumo legendary.

Jerry si David au aflat in scurt timp ca nu erau singurii care isi doreau un singur loc unde sa gaseasca lucruri utile pe site-urile web. Sute de oameni accesau ghidul lor dincolo de trailerul lor din Stanford. Vorba s-a raspandit de la prieteni spre ceea ce a devenit in scurt timp o audienta loiala si semnificativa ca numar in toata comunitatea de pe Internet. Yahoo! a sarbatorit primul milion de accesari in toamna lui 1994, atingand 100.000 de vizitattori unici.

Datorita torentului de trafic si a feedback-ului pozitiv pe care il primea, fondatorii si-au dat seama de afacerea potentiala pe care o aveau in mainile lor. In martie 1995, echipa a incorporat afacerea si s-a intalnit cu zeci de investitori din Silicon Valey. Au dat in cele din urme peste Sequoia Capital, firma cu reputatie ale carei succese includeau Apple Computer, Atari, Oracle si Cisco Systems. Au fost de acord sa finanteze Yahoo! in aprilie 1995 cu o investitie initiala de aproape 2 milioane de dolari.

Realizand faptul ca noua lor companie a re potentialul de a se dezvolta rapid, Jerry si David au inceput sa caute o echipa pentru management. L-au angajat pe Tim Koogle, un veteran al Motorola si un alumn al departamentului de inginerie de la Stanford, pe postul de CEO si Jeffrey Mallett, fondator al diviziei de consumatori Novell WordPerfect pe postul de COO. Au incheiat o a doua runda de finantari in toamna lui 1995 de la investitori precum Reuters Ltd. Si Softbank. Yahoo! a lansat un IPO de succes in aprilie 1996 cu un total de 49 de angajati.

Astazi Yahoo! Inc. este o companie lider la nivel global in ceea ce priveste comunicarea, comertul si media care ofera o retea completa de servicii pentru mai mult de 345 de milioane de indivizi pe luna in intreaga lume. Fiind primul ghid navigabil pe Internet www.yahoo.com este lider pe sectiunile trafic, advertising si utilizarea de catre vizitatorii de acasa sau de ala birou. Yahoo! este brandul numarul 1 pe Internet in intreaga lume si acopera cea mai mare audienta din toata lumea. Compania furnizeaza de asemenea si servicii de afacere online pentru a mari productivitatea si prezenta clientilor Yahoo! pe Internet. Aceste servicii includ Corporate Yahoo!, un portal cu solutii de afaceri, materiale audio si video, gazduire de magazine online si management, instrumente si servicii web. Reteaua globala de web include 25 de proprietati. Cu sediul central in Sunnyvale Califormia, Yahoo! are deschise birouri in Europa, Asia, America Latina, Australia, Canada si Statele Unite.

Bloombiz.ro

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 5282 ori