IPhone, invins de BlackBerry pe a doua cea mai mare piata din lume

Luni, 03 Octombrie 2011, ora 09:46
2833 citiri
IPhone, invins de BlackBerry pe a doua cea mai mare piata din lume

Apple, cel mai mare producator de smartphone-uri din lume, are probleme cu vanzarea de iPhone in India, tara cu o piata de 602 milioane de utilizatori activi de servicii de telefonie mobila.

Compania, care va lansa azi cel mei nou model de iPhone, livreaza mai putine terminale pe a doua cea mai mare piata de telefoane mobile decat in Norvegia, relateaza Bloomberg.

Nokia Oyj si RIM (producatorul Blackberry) sunt pe primele locuri la vanzarile de smartphone-uri in India, tara in care se estimeaza ca livrarile vor creste cu aproape 70% pe an, pana in 2015, performanta ce ajuta cele doua companii sa compenseze pierderile de cota de piata din SUA si Europa.

Vanzarile Apple, a doua companie din lume dupa valoarea de piata, au fost zguduite din cauza ca operatorii de telefonie mobila din India, care au implementat tehnologia 3G abia anul acesta, nu au reusit inca sa ofere servicii nationale indeajuns de rapide pentru functiile iPhone, dupa cum spune Gus Papageorgiou, analist la Scotia Capital Inc. din Toronto.

"Retelele indiene nu sunt compatibile cu Apple, 3G-ul nefiind comparabil cu cel din Europa de Vest sau America de Nord", mai spune acesta. "In schimb RIM, a venit cu produsul potrivit, cu aplicatiile potrivite, la timpul potrivit".

Apple a livrat 62.043 de iPhone-uri in India in al doilea trimestru al anului, adica mai putine decat in Norvegia, Belgia sau Israel, conform estimarilor companiei de cercetare de piata IDC.

Toata lumea e pe BlackBerry

Cu alte cuvinte, Apple detine doar 2,6% din vanzarile de smartphone-uri din India, din al doilea trimestru al anului. RIM detine 15% din piata, Samsung Electronics 21%, iar Nokia 46%, conform estimarilor IDC.

"IPhone functioneaza cu adevarat doar cand ai Wi-Fi", spune Kshma Shah, un tanar de 25 de ani din Mumbai. "3G este la inceput in India, iar pe 2G nu ai aceeasi experienta".

Cel mai mare vendor de tablete din lume a livrat aproximativ 21.150 de iPad-uri in India, in aceeasi perioada, sau 0,2% din cantitatea globala, conform IDC.

Serviciul de mesagerie instanta oferit de RIM, BlackBerry Messenger, este foarte popular in India pentru ca a fost printre primele de pe piata si functioneaza bine pe retele inferioare celor din SUA si Europa, mai spune Papageorgiou.

"Doar cativa prieteni de-ai mei au iPhone-uri", spune Mahafareenn Sarkari, un alt tanar din Mumbai. "Toata lumea este pe BlackBerry, asa ca este firesc sa-l folosesc si eu".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#smartphone, #telefon, #telefonie mobila, #iphone, #blackberry, #apple , #stiri Apple