iPhone invata sa vorbeasca

Sambata, 01 Mai 2010, ora 00:25
2850 citiri
iPhone invata sa vorbeasca

Producatorul iPhone, gigantul Apple, a recuperat terenul pierdut in fata Google in domeniul recunoasterii de voce, prin achizitia unei companii de software, informeaza Forbes.com.

Multumita iPhone, Nexus One si celorlalte smartphone-uri, comanda vocala a devenit o parte fundamentala a interactiunii utilizator-gadget, aproape la fel de importanta ca tastatura si mouse-ul, pentru un PC.

Orientarea producatorilor de “telefoane inteligente” a devenit vizibila saptamana trecuta, cand Apple a anuntat achizitionarea startup-ului Siri, care dezvolta aplicatii de voce pentru utilizatorii de iPhone.

Programele de comenzi vocale pentru PC au evoluat, in ultimii ani, fiind capabile sa "asculte" si sa transcrie cu usurinta comenzile utilizatorilor.

Softurile au devenit atat de bune incat sunt folosite, in mod banal, in birouri.

Radiologistii americani dicteaza concluziile analizelor catre un calculator si acesta le transforma intr-un document, fara a fi nevoie de interventie umana.

Chiar daca foarte sofisticate, aceste programe de recunoastere a vocii au capatat popularitate numai pe anumite nise.

Explicatia este ca utilizatorul obisnuit are incredere mai mare in miscarile mouse-ului sau in tastatura si, de cele mai multe ori, nu vrea ca ceea ce scrie sa fie auzit de toti cei din jur.

Daca vrea sa afle ce benzinarii se afla in apropierea sa, unui utilizator de PC ii este mai comod sa caute pe Google Maps.

In schimb, detinatorul unui smartphone va avea dificultati in cautarea unei benzinarii pe Google Maps, pe ecranul mic al gadgetului, mai ales daca este in trafic. Acesta va prefera sa dicteze telefonului ce cauta si sa i se spuna rezultatele.

Vocea PC-ului vs. Vocea iPhone

De vreme ce fiecare voce este diferita, programul de recunoastere vocala instalat pe un PC trebuie calibrat de utilizator, pentru a oferi rezultate optime.

Avantajul unui astfel de program este vocabularul complet cu care este dotat.

Programele de voce instalate pe smartphone-uri nu au nevoie de niciun fel de calibrare. In schimb, vocabularul lor este mult mai limitat si nu vor recunoaste unele cuvinte mai putin folosite.

Din fericire, lista comenzilor pentru un telefon mobil nu este foarte lunga. Gasirea unor locatii pe harta, trimiterea de e-mailuri sau selectarea unei melodii se pot face cu un un numar redus de cuvinte.

Achizitia companiei Siri a insemnat, in primul rand, o recunoastere din partea Apple a importantei comenzilor vocale pe un smartphone.

Google a realizat acest lucru mai devreme. Telefoanele cu sistemul de operare Android, dezvoltat de Google, au integrat un sistem performant si relevant de recunoastere a comenzilor vocale.

Pana acum, iPhone-ul a avut cateva incercari, care au esuat. Steve Jobs pare determinat sa recupereze terenul pierdut, dar cei de la Google nu vor ceda, fara lupta.

Cei care vor avea de castigat sunt, ca de obicei, utilizatorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Apple se confruntă cu un nou proces judiciar. Care este motivul
Apple se confruntă cu un nou proces judiciar. Care este motivul
Apple se confruntă cu un nou proces judiciar, de această dată în Regatul Unit, unde un grup de aproximativ 1500 de dezvoltatori de aplicații a intentat o acțiune în instanță împotriva...
#apple, #iphone, #nexus, #one, #smartphone, #voce , #stiri Apple